Ultima „minune” din Caracal: Fostul primar PSD, trimis in judecata pentru peste 1000 de fapte de coruptie – Cu o zi inainte a fost condamnat in alt dosar

actualitate

Fostul primar PSD al orasului Caracal, Gheorghe Anghel, a fost trimis in judecata, intr-un nou dosar in care este acuzat de peste 1.000 de fapte de abuz in serviciu, dar si de constituire de grup infractional organizat.

Potrivit DNA, a fost deferit justitiei pentru constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (1.011 acte materiale).

In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata 17 persoane, functionari publici si reprezentanti ai unor firme, pentru fapte precum constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si fals, precum si sase societati comerciale.

Procurorii precizeaza ca faptele au fost savarsite intre anii 2009 si 2012.

„In perioada 2009 — 2012, la nivelul Primariei Municipiului Caracal si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat, care a avut drept scop obtinerea, de catre membrii sai si persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, in principal direct din incasarile institutiei publice, in conditii nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operatiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unitatii Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei”, se arata in comunicatul DNA.

Conform aceleiasi surse, grupul infractional organizat a fost initiat de primarul Gheorghe Anghel si de directorul economic al institutiei, Maria Tudor. La grup au aderat ulterior functionari publici aflati in subordinea celor doi si reprezentanti ai unor societati comerciale, care au actionat coordonat pentru obtinerea de foloase ilicite.

„In concret, in perioada mentionata anterior, inculpatii Anghel Gheorghe si Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie si au semnat ordine de plata in favoarea mai multor societati comerciale, fara ca aceste plati sa fie in vreun fel justificate de angajamente legale din care sa rezulte obligatii de plata in sarcina Primariei Caracal, fara sa existe dovada efectiva a receptionarii bunurilor platite si folosirea acestora in interesul institutiei, fara sa rezulte necesitatea obiectiva a efectuarii unor astfel de achizitii si fara ca aceste operatiuni financiare sa fie supuse controlului financiar preventiv”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit procurorilor, la grupul infractional organizat au aderat reprezentanti de fapt sau de drept ai societatilor comerciale in numele carora s-au emis pretinsele documente justificative, dar si alti functionari publici din cadrul Primariei Caracal. Acestia din urma au pus la dispozitia angajatilor din cadrul Directiei Economice si casieriei centrale numeroase facturi fiscale si chitante cu continut nereal, documente de evidenta primara in care au fost consemnate de regula prestari de servicii fictive in beneficiul institutiei publice.

Gheorghe Anghel este acuzat ca, in calitate de initiator si lider al grupului infractional organizat, a actionat in mod concertat alaturi de ceilalti inculpati pentru obtinerea de foloase necuvenite pentru sine si pentru ceilalti, folosind in mod discretionar bugetul local.

„De exemplu, a rezultat ca inculpatul Anghel Gheorghe a folosit discretionar bugetul local, in sensul ca a organizat diverse ‘mese de protocol’, fara respectarea prevederilor legale (…) si a achizitionat produse care nu erau necesare institutiei publice sau servicii de presa destinate promovarii unei imagini favorabile, incalcand flagrant obligatiile stabilite de lege in sarcina sa ca ordonator principal de credite. In acest sens, a dat dispozitii atat direct, dar mai ales indirect, prin intermediul directorului economic, sa fie platite sume de bani in special din numerarul casieriei, dar si prin ordine de plata (semnate de el si inculpata Tudor Maria), din conturile de trezorerie ale institutiei publice, fara respectarea prevederilor legale si in baza unor inscrisuri care, in cea mai mare parte, nu atestau prestatii reale facute in beneficiul primariei sau al municipiului Caracal”, precizeaza DNA.

Gheorghe Anghel a fost condamnat in urma cu o zi de Tribunalul Olt la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare intr-un alt dosar, care vizeaza prejudicierea bugetului local cu circa 5 milioane de lei, aminteste Hotnews.

Saptamana trecuta, Gheorghe Anghel a mai fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare intr-un dosar privind finantarea ilegala a echipei locale de fotbal.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: