Ultima ora: Dezastru rus la nord de Kiev. Retrageri in masa, trupe lasate in incercuire

externe

Armata rusa a inceput sa piarda pozitii rapid in zona de nord a Kievului, pe fondul avansului foarte rapid al armatei ucrainene si al unei retrageri haotice a trupelor Moscovei, operatiune care a lasat o parte a armatei in incercuire.

Cercetatorul si cartograful australian Nathan Ruser, care face unele dintre cele mai precise harti ale razboiului din Ucraina bazandu-se pe informatiile disponibile public si pe geolocatie, a publicat o actualizare a situatie pentru 1 aprilie, ora Romaniei 15.00.

Aceasta harta arata ca o parte a trupelor rusesti s-au retras atat de rapid incat si-au lasat unele unitati in incercuire. Asa cum se vede in harta publicata, fortele rusesti care atacau Kievul dinspre nord-vest sunt practic incercuite de avansul rapid al ucrainenilor. De altfel, in acest moment se pare ca Ucraina are din nou controlul asupra granitei cu Belarusul pe o linie directa de la nord de Kiev.

Fortele armatei ucrainene avanseaza rapid si in zona Cernihiv, unde orasul cu acelasi nume a fost scos din incercuire.

In total pare a fi vorba de zeci de localitati mici care sunt eliberate, pe langa alte zeci eliberate cu o zi inainte.

Expertii militari considera ca avansul militar atit de rapid e datorat atat retragerii rusilor, a caror misiune ofensiva devenise imposibila in zonele Kiev si Cernihiv si care deja anuntasera ca isi reduc actiunile acolo pentru a se concentra pe Donbas, cat si atacurilor armatei ucrainene care lupta tot mai bine.

Se pare ca retragerea rusa devine atat de haotica, o operatiune de felul acesta fiind oricum greu de implementat, incat vor lasa mai multe in urma in mai multe zone, iar acestea vor trebui cel mai probabil sa se predea.

Aceasta evolutie a evenimentelor reprezinta o mare victorie pentru Ucraina si prima data cand poate inchide total unul dintre cele 3 fronturi deschise de rusi atunci cand au invadat tara cu capitala la Kiev.

Rusii vor sa-si concentreze eforturile in zona Donbas, unde spera sa prinda trupele ucrainene intr-o incercuire si sa poata proclama โ€šโ€švictoriaโ€™โ€™. Aceasta misiune nu va fi usoara nici daca reusesc sa salveze cea mai mare parte a trupelor din nord, pentru ca asta inseamna si ca ucrainenii vor avea la randul lor mai multe forte la dispozitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: