Ultima tentativa a Elenei Udrea de a scapa de puscarie a esuat. CEDO a refuzat sa suspende mandatul european de arestare pe numele ei

news

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a refuzat miercuri sa suspende mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea, transmite AFP, citata de Agerpres.

Udrea a fost condamnata definitiv pentru fapte de coruptie in iunie 2018, cand se afla in Costa Rica. Recursul sau in anulare a fost respins in 7 aprilie, iar in prezent se afla in curs o alta cale de atac extraordinara impotriva sentintei.

La aceeasi data, autoritatile romane au emis pe numele fostei titulare a ministerului turismului si dezvoltarii regionale (2009-2012) un mandat de arestare, reaminteste un comunicat al CEDO. Udrea a fost arestata in aceeasi zi in Bulgaria, in timp ce incerca sa ajunga in Grecia, a mai retinut instanta de la Strasbourg.

Mandatul european a fost confirmat de justitia bulgara, iar ca urmare Udrea a sesizat marti CEDO, solicitand suspendarea de urgenta a executarii mandatului european de catre autoritatile din Bulgaria. Ea a cerut totodata sa nu fie extradata in Romania.

Udrea a invocat in sprijinul cererii sale mai multe articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aratand in special ca urmeaza sa fie inchisa in conditii necorespunzatoare, din cauza supraaglomerarii penitenciarelor din Romania. Ea a afirmat si ca a primit amenintari cu moartea in timp ce se afla in arest preventiv. De asemenea, a sustinut ca a fost condamnata de o instanta constituita nelegal, care nu a fost independenta si impartiala, a mai retinut CEDO.

Argumentele ei nu i-au convins pe magistratii europeni, care „au decis sa respinga aplicarea masurii provizorii”, a comunicat CEDO, fara a-si motiva decizia.

Mai mult despre: ,

Comentarii: