externe

Ultimatum al Frantei: „Israelul trebuie sa puna capat fara intarziere operatiunii militare din Rafah”

Franta indeamna Israelul sa puna capat „fara intarziere” operatiunii sale militare la Rafah care ameninta sa creeze o „situatie catastrofala” pentru populatia din Fasia Gaza, a declarat Ministerul sau de Externe intr-un comunicat publicat pe X in cursul noptii de vineri spre sambata, si citat de cotidianul The Times of Israel.

„Lansam un apel autoritatilor israeliene sa inceteze fara intarziere aceasta operatiune militara si sa revina pe calea negocierilor, singura cale posibila care sa duca la eliberarea imediata a ostaticilor si obtinerii unei incetari a focului de durata”, a indicat Quai d’Orsay despre situatia de la Rafah.

„O astfel de operatiune ameninta sa provoace o situatie catastrofala pentru populatiile civile din Gaza, deja stramutate de mai multe ori”, a continuat comunicatul diplomatiei franceze.

Pentru a „infrange” Hamas, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, considera necesara o operatiune la Rafah, oras din sudul Fasiei Gaza unde, potrivit acestuia, s-au retras ultimele batalioane ale miscarii islamiste, dar unde traiesc, de asemenea, 1,4 milioane de palestinieni, majoritatea stramutati din cauza violentelor din ultimele luni.

Sfidand avertismentele internationale, armata israeliana desfasoara de marti incursiuni in estul Rafah si a preluat controlul trecerii frontierei cu Egiptul, blocand un punct-cheie de intrare pentru convoaiele de ajutor umanitar.

Armata a declarat vineri ca isi continua „operatiunea antiterorista de precizie” in anumite sectoare din estul Rafah si ca a „eliminat celule teroriste”.

Statele Unite „observa cu ingrijorare” operatiunea militara la Rafah, dar nu o considera „majora”, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru securitate nationala, John Kirby.

„Franta solicita Israelului sa redeschida imediat punctul de trecere Rafah spre Egipt, care este esential atat pentru accesul ajutorului umanitar la populatia civila, cat si pentru a permite celor mai vulnerabile persoane sa paraseasca Fasia Gaza”, a subliniat diplomatia franceza in cursul noptii.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Polonia a arestat 18 agenti ai Rusiei. Acestia au pus la cale operatiuni de sabotaj si chiar si asasinarea lui Zelenski

Polonia a arestat 18 persoane sub acuzatia ca desfasfasurau activitati ostile sau ca planuiau sabotaje…

6 ore ago

Iran: Ministrul interimar de externe confirma ca au loc discutii cu SUA in Oman

Ministrul interimar iranian de externe, Ali Bagheri, a declarat luni ca guvernul sau este angajat…

6 ore ago

Extrema dreapta din Franta ar putea fi printre marii castigatori la alegerile UE. Acest lucru este ingrijorator pentru migranti, Macron si Ucraina

Lidera de extrema-dreapta, Marine Le Pen, nu se regaseste pe buletinul de vot la alegerile…

6 ore ago