ULTIMATUM din partea Turciei. Regimul Erdogan ameninta din nou UE cu refugiatii

externe

Turcia ameninta acordul asupra migrantilor incheiat cu Uniunea Europeana, dand un ultimatum Bruxelles-ului sa-i scuteasca pe turci de vize pana in octombrie.

„Daca nu se ajunge la o liberalizare a vizelor, vom fi obligati sa ne distantam de acordul asupra returnarii migrantilor din 18 martie”, a declarat ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

El a adaugat ca guvernul turc asteapta o data precisa a liberalizarii vizelor.

Accesul fara vize in UE – recompensa principala pentru colaborarea Ankarei in oprirea fluxului de migranti catre Europa – a facut obiectul unor intarzieri din cauza unei dispute asupra legislatiei antiteroriste turce si reprimarii lansate de Ankara dupa puciul esuat, aminteste Reuters, citata de Agerpres.

UE a ajuns la un acord amplu cu Turcia in martie vizand oprirea fluxului de migranti si a solicitantilor de azil care incearca sa ajunga in Occident.

In schimb, UE a fost de acord sa plateasca pentru proiecte pentru refugiati in Turcia si a oferit perspectiva de a calatori fara vize pentru cetatenii turci care viziteaza UE, printre alte beneficii.

Obligativitatea vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in UE urma initial sa fie ridicata in iulie.

Acordul asupra migratiei functioneaza, deoarece Turcia a luat „masuri foarte serioase”, inclusiv actiuni impotriva traficantilor de persoane, a declarat ministrul Cavusoglu ziarului german.

„Dar toate acestea depind de ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii nostri, iar acesta este un articol in acordul din 18 martie”, a subliniat ministrul.

Potrivit lui Cavusoglu, comentariile sale nu inseamna o amenintare, noteaza DPA.

Comisarul european Guenther Oettinger a declarat recent ca nu vede ca UE sa acorde scutire de vize turcilor in acest an din cauza reactiei Ankarei dupa lovitura de stat militara esuata de la mijlocul lunii iulie.

In plus, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus ca, daca Turcia reintroduce pedeapsa cu moartea, isi ia adio de la UE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: