Ultimatumul lui Orban: Refugiatii care intra ilegal in Ungaria dupa 15 septembrie vor fi arestati

news

Premierul ungar Viktor Orban a anuntat astazi ca, incepand cu data de 15 septembrie, oricine va intra ilegal pe teritoriul Ungariei va fi arestat. Prim-ministrul a criticat si intentia Comisiei Europene de a impune cote obligatorii de refugiati fara consimtamantul sefilor de stat din UE.

Potrivit Agerpres, tot de pe 15 septembrie intra in vigoare noua lege care pedepseste trecerea ilegala a frontierei ungare cu pana la 5 ani de inchisoare. „Ne aflam in fata unei rebeliuni”, a declarat Orban dupa o intalnire cu presedintele grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

Viktor Orban sustine ca unii refugiati refuza sa coopereze cu politia maghiara. „Sunt multe de facut cu privire la criza migratorie si deciziile trebuie luate rapid”, a subliniat el.

Premierul maghiar a declarat ca se opune propunerii presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a repartiza prin cote obligatorii 160.000 de refugiati intre statele membre ale UE. Orban a tinut sa avertizeze ca „deciziile europene nu se pot lua fara consimtamantul sefilor de stat”.

Pana acum s-a convenit ca nu se vor lua decizii ce afecteaza intregul continent, iar ceea ce a propus presedintele CE contravine acestei intelegeri, a punctat seful executivului de la Budapesta, mai scrie Agerpres.

Viktor Orban a precizat ca tara sa respecta cu strictete acordurile Schengen, iar „faptul ca Grecia a renuntat sa respecte aceasta legislatie nu inseamna ca si Ungaria trebuie sa faca la fel”. In opinia lui Orban, problema refugiatilor trebuie rezolvata pe teritoriul Greciei, prima tara din Schengen unde acestia ajung, iar daca autoritatile de la Atena nu pot indeplini aceasta sarcina, atunci UE trebuie sa le sprijine, inclusiv „cu forte de aparare a granitelor”.

La randul sau, Manfred Weber a apreciat ca Ungaria respecta legislatia europeana prin decizia de a inregistra toti solicitantii de azil care sosesc la granitele ei.

Anterior, guvernul ungar a anuntat ca la frontiera cu Serbia vor fi create oficii unde se vor primi cereri de azil din partea refugiatilor, aceste solicitari urmand sa fie solutionate rapid, iar cei carora nu li se va aproba cererea vor fi returnati Serbiei.

Sursa foto: ibtimes.com

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: