externe

Ultimul autobuz cu armeni a parasit Nagorno-Karabah, ciocnirile armate insa continua

Ultimul autobuz care transporta etnici armeni din regiunea Nagorno-Karabah din Azerbaidjan a plecat luni, a declarat Gegham Stepanian, ombudsmanul pentru drepturile omului din regiune, relateaza Deutsche Welle.

Fortele azere au preluat controlul regiunii Nagorno-Karabah de la separatisti, in principal etnici armeni, declansand un exod de peste 100.000 de persoane in mai putin de o saptamana.

Potrivit guvernului armean, 100.514 din cei aproximativ 120.000 de locuitori ai regiunii au trecut in Armenia pana luni.

Armenia a cerut UE sa sanctioneze Azerbaidjanul

Armenia doreste ca Uniunea Europeana sa sanctioneze Azerbaidjanul pentru operatiunea sa militara, a declarat luni trimisul tarii la Bruxelles.

Tigran Balaian a declarat ca sanctiunile ar putea include o plafonare a preturilor la petrolul si gazele azere si suspendarea discutiilor UE privind relatii mai stranse cu Baku.

De asemenea, el a indemnat Occidentul sa ofere asistenta in materie de securitate Armeniei.

Armenia a raportat ca un atac din Azerbaidjan a ucis un soldat intr-o regiune de frontiera, subliniind ca instabilitatea continua.

Moscova a declarat ca fortele ruse de mentinere a pacii si fortele azere au fost, de asemenea, tinta unor tiruri ale unor lunetisti luni.

„O patrula comuna ruso-azera a fost atacata de o persoana necunoscuta care a folosit o arma cu luneta.”, a declarat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat.

O echipa a Natiunilor Unite care a sosit duminica in Nagorno-Karabah a declarat ca a fost „uimita de modul brusc in care populatia locala si-a parasit casele si de suferinta pe care aceasta experienta trebuie sa le-o fi provocat”.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, a adaugat ca echipa nu a observat nicio paguba la infrastructura civila, cum ar fi spitale, scoli si locuinte sau la siturile culturale si religioase, in urma luptelor recente.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Colectia de monede a unui magnatului danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

8 minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

9 minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

16 minute ago

Volodimir Zelenski da asigurari linistitoare: „Rusii au atins doar prima dintre cele trei linii defensive de la Harkov”

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat ca rusii nu au atins "linia concreta de aparare"…

25 de minute ago

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

31 de minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

40 de minute ago