externe

Ultimul drum spre casa. Trupurile lucratorilor straini ucisi in lovitura israeliana au parasit Gaza

Trupurile angajatilor straini ai World Central Kitchen, ucisi intr-un atac aerian israelian in Gaza au fost aduse miercuri la punctul de trecere a frontierei cu Egiptul. Indignarea internationala a crescut dupa ce atacul a evidentiat pericolele cu care se confrunta personalul umanitar din enclava, potrivit Reuters.

Atacul de luni seara a lovit un convoi de trei vehicule si a ucis sapte membri ai organizatiei World Central Kitchen (WCK), cetateni din Australia, Marea Britanie si Polonia, un cetatean cu cetatenie dubla SUA-Canada si un coleg palestinian, care a fost inmormantat acasa.

Moartea lor a determinat un val de condamnari din partea unora dintre cei mai apropiati aliati ai Israelului, inclusiv a presedintelui american Joe Biden, care s-a declarat „revoltat” de ceea ce a spus ca „nu este un incident de sine statator”.

Peste 2 milioane de oameni din Gaza depind acum aproape complet de ajutoare la aproape sase luni dupa asediul devastator al Israelului si invazia teritoriului declansate de atacul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie.

In Gaza, au existat solicitari pentru actiuni mai puternice pentru a opri Israelul sa continue cu aceasta campanie militara despre care autoritatile locale spun ca a ucis peste 32.000 de oameni.

„Acesta este un semn ca ajutoarele furnizate de guvernele britanic si american armatei de ocupatie israeliene in arme, bani si echipamente nu fac diferenta intre palestinieni si alte nationalitati”, a declarat Marwan Al-Hams, directorul spitalului Abu Youssef Al-Najjar din Rafah.

Cadavrele celor ucisi au fost predate oficialilor ONU la granita cu Egiptul pentru a fi transportate acasa.

In urma atacului, Israelul a recunoscut ca fortele sale au efectuat atacul asupra convoiului, dar a spus ca a fost neintentionat, exprimandu-si „durerea profunda” si promitand o ancheta independenta si completa.

Bombardamentul si invazia Fasiei Gaza de catre Israel au urmat atacului condus de Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de israelieni si straini, iar peste 250 au fost rapiti, potrivit bilanturilor israeliene.

Cu toate acestea, amploarea crimelor si a dezastrului umanitar din Gaza a dus la indignare in afara Israelului. Organizatia Natiunilor Unite a cerut Israelului sa faca mai mult pentru a permite patrunderea de provizii umanitare in Gaza pentru a alunga amenintarea foametei.

Inainte de incidentul de luni, oficialii israelieni au spus ca nu exista restrictii privind intrarea ajutorului in enclava si au dat vina pe organizatiile de ajutor pentru ca nu distribuie bunurile in mod eficient.

WCK, fondata de celebrul bucatar Jose Andres, a declarat ca personalul calatorea in doua masini blindate cu sigla organizatiei de caritate si un alt vehicul si ca miscarile convoiului au fost coordonate cu armata israeliana.

In Gaza, luptele s-au concentrat, miercuri, in jurul orasului Khan Younis, unde oficialii medicali au declarat ca o lovitura israeliana a ucis trei persoane.

In orasul Deir Al-Balah, din centrul Fasiei Gaza, pe care armata israeliana nu l-a invadat, bombardamentele cu tancuri au ucis patru palestinieni intr-un cartier din sud-est, au declarat oficialii din domeniul sanatatii.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Sperante tot mai mici pentru gasirea in viata a celor trei tineri romani disparuti in viitura din Italia. Dupa 40 de ore, cautarile continua

Dupa aproape 40 de ore de la disparitia lor, salvatorii continua sa lucreze neobosit, in…

5 minute ago

Inundatii grave in sudul Germaniei. Stare de urgenta in Bavaria

Germania se confrunta cu un nou val de inundatii iar autoritatile au avertizat ca landurile…

52 de minute ago

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

10 ore ago

Lituania considera ca Ucraina are dreptul sa atace si tinte din Belarus, daca Rusia plaseaza acolo „obiective militare valide”

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, considera ca, daca Rusia plaseaza obiective militare valide in…

14 ore ago

A fost ucis in puscarie cel mai mare criminal in serie din Canada. El era vinovat pentru moartea a peste 50 de femei

Robert Pickton, cel mai mare criminal in serie din istoria Canadei si care este considerat…

10 ore ago