Ultimul interviu ca premier al lui Rishi Sunak. Legislativele din Marea Britanie le vor deschide laburistilor calea spre guvernare

externe

Cu doar cateva zile inainte de alegerile legislative din 4 iulie, Prim-ministrul conservator Rishi Sunak si-a reiterat, intr-un interviu BBC, pozitia conform careia problemele economice ale Marii Britanii sunt rezultatul Covid si al razboiului din Ucraina, scrie The Guardian.

„Marea Britanie sta mai bine decat acum 14 ani”, a declarat Rishi Sunak, care s-a lansat intr-o noua „auto-aparare combativa” privind rezultatele partidului sau la putere, cu doar patru zile inainte de alegeri.

In ceea ce priveste sondajele premierul britanic a sugerat ca acest interviu de duminica dimineata, pentru BBC, a fost ultimul sau interviu in calitate de prim-ministru.

Sunak a aparat realizarile partidului sau din 2010 si pana astazi, spunand ca problemele economice recente ale tarii au fost rezultatul pandemiei si al razboiului din Ucraina.

El i-a spus Laurei Kuenssberg de la BBC: „Marea Britanie este un loc mai bun de trait, decat era in 2010. Desigur, inteleg ca ultimii ani au fost dificili pentru toata lumea – am avut o pandemie, unica intr-un secol, urmata de un razboi in Ucraina care a crescut facturile tuturor – si, desigur, asta a fost dificil pentru toata lumea.”

El a adaugat: „A fost dificil, dar acum suntem pe drumul cel bun, cu perspectiva unor reduceri de impozite mai mari pentru a oferi oamenilor mai multa siguranta financiara, construita pe progresul pe care l-am facut iar aceasta este alegerea-cheie pentru oameni privind aceste alegeri.”

Intrebat daca Marea Britanie si-a pierdut o parte din pozitia internationala de la Brexit, Sunak a spus: „Oamenii stau la coada pentru a lucra cu noi pentru ca respecta ceea ce facem. Eu resping complet ideea asta. Este complet gresita, acest tip de poveste defetista, pe care oamenii o au despre Marea Britanie, o resping din toata inima”.

Dar declaratiile lui Sunak contrasteaza cu imaginea relativ sumbra prezentata de o mare parte a datelor economice cu privire la ceea ce s-a intamplat cu Regatul Unit din 2010.

Cifrele Institutului pentru Studii Fiscale arata ca cresterea nu a revenit niciodata la tendinta de dinainte de 2008, ceea ce a dus la o situatie mai proasta pentru fiecare persoana, in medie, cu cate 10 900 de lire sterline. Salariile reale nu au inregistrat aproape nicio crestere din 2010, in timp ce investitiile intreprinderilor sunt mult sub nivelul de dinainte de Brexit.

Doar in ultimele saptamani au aparut vesti economice ceva mai bune, inflatia scazand la 2 %, iar cresterea a inceput sa se vada din nou. Sunak a incercat sa isi construiasca campania in jurul acestor semne timpurii de redresare, insotite de avertismentele cu privire la potentialele cresteri de taxe ale unui viitor guvern laburist, scrie The Guardian.

:Laura Kuenssberg l-a confruntat pe premier si cu o serie de mesaje din partea telespectatorilor care sugereaza, totusi, ca mesajele sale nu au fost primite de alegatori. O persoana a intrebat: „De ce nu functioneaza nimic in aceasta tara?”, iar o alta, pe nume Sheila, a spus: „Cea mai mare ingrijorare a noastra nu este legata de taxe. Este vorba despre a avea lucrurile de baza”.

Sunak a raspuns: „Desigur, a fost foarte dificil cand inflatia a crescut la cel mai inalt nivel pe care l-am vazut in ultimele decenii, cand facturile la energie s-au dublat din cauza razboiului din Ucraina, desigur ca acest lucru are un impact asupra lui Sheila si a tuturor celorlalti, si de aceea lucrez atat de mult pentru a oferi oamenilor securitatea financiara.”

In ultimele cinci saptamani, Partidul Laburist si-a pastrat avansul de 20 de puncte in sondaje, desi ambele partide principale au scazut, iar Reformistii si Liberal-Democratii au recuperat ceva teren.

In context, Sir John Curtice, profesor de politica la Universitatea Strathclyde, a declarat duminica: „In medie, sondajele ii plaseaza pe conservatori cu doar 100 de locuri, in timp ce laburistii ar putea castiga un numar record de 450”.

Campania lui Sunak a fost insotita de numerosi pasi gresiti, de la anuntul sau electoral timpuriu, „udat de ploaie”, la decizia de a parasi mai devreme comemorarile Zilei Z, pana la dezvaluirile mai recente despre pariurile facute de consilieri apropiati cu privire la data alegerilor.

Cu toate acestea, el a insistat duminica ca este mandru de campania pe care el si partidul sau au desfasurat-o. El a declarat: „Aceasta campanie a scos in evidenta faptul ca un guvern laburist va creste impozitele tuturor si ca nu sunt sinceri cu toata lumea in aceasta privinta, iar eu sunt mandru de campania noastra.”

In campanie, prim-ministrul s-a bucurat in mare masura de sprijinul entuziast al ziarelor de orientare conservatoare, dar, duminica, Sunday Times a devenit prima publicatie controlata de Murdoch care trece de la conservatori la laburisti, afirmand intr-un editorial: „Nu mai putem continua asa si credem ca este momentul potrivit ca laburistii sa fie insarcinati cu restabilirea competentei la guvernare”.

Se asteapta ca si The Sun si The Times sa isi dea acordul pe aceeasi linie in aceasta saptamana, in cadrul unor actiuni care ar putea da un impuls crucial campaniei laburiste.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: