news

”Ultimul loc bucolic din Europa”. Frumoasa Romanie, prezentata cu admiratie in publicatia britanica The Guardian

Micii fermieri din Romania au supravietuit regimului comunist, dar si aderarii la Uniunea Europeana unde nu se mai practica argicultura decat pe surpafete mari, scrie The Guardian, citat de hotnews.ro, intr-un amplu reportaj despre satele din Maramures pe care le descrie ca fiind ”ultimul loc bucolic din Europa”.

Chiar daca numarul celor care aleg sa plece in vestul Europei pentru venituri mai mari este in crestere, acest mod de viata inca persista in Romania.

Autorul articolului povesteste ca, in vara lui 2012, a petrecut trei saptamani la strans de fan in trei sate din Carpati, Muntii Maramuresului, cu nu mai mult de 500 de locuitori, printre care si satul Breb.

Taranii munceau de dimineata pana seara. ”De obicei, acesti fermieri muncesc pana mor. Fermele lor sunt mult prea mici pentru a beneficia de subventiile din partea UE si prea mari pentru a beneficia de subventiile guvernamentale, astfel incat sunt cumva blocati intre aceste extreme si nu au alta optiune decat sa isi lucreze pamantul. Taiatul si stransul fanului este o munca solicitanta din punct de vedere fizic, am incercat eu insami si am esuat lamentabil. In schimb, am vazut oameni in varsta, de 60-70 de ani, muncind pamantul. Erau atat de mladiosi. Sunt ultimii tarani, de soiul acesta”, scrie autorul articolului.

O capita de fan buna, care este uscata in hambare, poate asigura hrana pentru animale, vreme de cinci ierni. ”Traim intr-un ciclu armonios, noi hranim animalele si animalele ne hranesc pe noi”, povesteste o localnica.

Intreaga viata rurala se invarte in jurul lucrarii pamantului si, in ciuda faptului ca tinerii pleaca, vechile obiceiuri sunt conservate- de la taierea porcului in ajun de Craciun, ritualurile funerare pana la tesut sau imbracarea portului popular in zilele de sarbatoare religioasa.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: maramures

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

3 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

4 ore ago

Burduja, primul atac la adresa lui Firea: „Oamenii sa nu se lase pacaliti de doua ori”. Vorbeste si despre „esecul Firea”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a lansat miercuri un prim atac la adresa…

37 de minute ago

Miliardarul american Frank McCourt anunta ca formeaza un consortiu pentru a cumpara TikTok. Insa proprietarul nu vrea sa vanda

Antreprenorul si fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, a declarat…

4 ore ago

Socrul mare a fost retinut in urma nuntii care a blocat orasul Buzescu. Socrul are doar 36 de ani

Politia din Teleorman l-a retinut, miercuri, pe unul dintre organizatorii nuntii din Buzescu, eveniment care…

O oră ago

Elvetia: Oameni atacati cu cutitul pe strada, in orasul Zofingen

Un barbat inarmat cu un cutit a ranit miercuri mai multe persoane pe strazile orasului…

52 de minute ago