Ultimul om care a impuscat un presedinte american duce o viata socant de normala

externe

Se plimba pe alei strajuite de copaci umbrosi, canta la chitara, picteaza si joaca golf. Asa arata acum viata lui John Hinckley Jr., barbatul care l-a impuscat pe presedintele SUA Ronald Reagan in 1981.

Hinckley avea doar 25 de ani cand a tras cu pistolul in Reagan si in alte trei persoane. Juratii l-au gasit nevinovat, pe motiv de nebunie, astfel incat nu a fost trimis la inchisoare ci intr-un institut de specialitate. Verdictul ii permitea ca la un moment dat sa paraseasca spitalul de boli mintale.

reagan-assassination

In ultimul an, cu permisiunea judecatorului, Hinckley a petrecut 17 zile in fiecare luna la resedinta mamei sale din Williamsburg. Libertatea a venit treptat, insa el trebuie sa se intalneasca regulat cu un psihiatru si sa depuna munca voluntara. In varsta de 60 de ani, Hinckley incearca sa se reintegreze in societate. Acum, el incearca sa obtina dreptul de a sta 24 de zile pe luna in afara institutului de boli mintale.

Procurorii insa s-au opus constant eliberarii lui Hinckley, sustinand ca aceste are un comportament inselator. Ei argumenteaza cu o fraza din jurnalul acestuia, in care este scris ca psihiatrii „nu-l vor cunoaste nicioadata pe adevaratul Hinckley”. „Psihiatria este un joc de ghicit si voi face tot ce imi sta in putinta ca prostii sa se tot intrebe cine sunt”, a mai scris acesta.

Recent, in iulie 2011, Hinckley si-a mintit supraveghetorii sustinand ca merge sa vada un film in Williamsburg, insa s-a dus la o librarie pentru a se uita la carti despre Reagan si atentatul la viata acestuia. „Domnul Hinckley nu a demonstrat ca este pregatit pentru a gestiona tranzitia spre o noua viata”, a declarat la tribunal procurorul Sarah Chasson.

Casa mamei lui Hinckley este intr-o zona exclusivista, in care rezidentii pot juca tenis sau inota in trei centre de recreatie. Casele din jur sunt evaluate la 400.000 de dolari. Foarte aproape se afla Kingsmill Resort, unde Bill Clinton juca golf in anii ’90. Si Barack Obama a fost in acest resort, in 2012, pregatindu-se pentru o dezbatere politica inainte de alegeri. Din evidentele Secret Service reiese ca Hinckley nu era in oras atunci cand Obama s-a aflat acolo. De altfel, una dintre restrictiile impuse acestuia este sa nu mearga in zonele in care „presedintele sau membrii ai Congresului ai putea sa fie in vizita”.

healing-hinckley-1

Hinckley are voie sa conduca singur, insa numai catre locuri „unde este asteptat de cineva”. El nu are voie sa vorbeasca cu presa. De asemenea, trebuie sa mearga saptamanal la psihiatru.

Hinckley se poate plimba zilnic timp de doua ore zilnic. El poate iesi de sase ori cate patru ore fara a fi supravegheat, insa trebuie sa prezinte un itinerariu detaliat si sa aiba la el un telefon cu GPS activat. Toate acestea sunt menite a-l ajuta sa se indrepte spre o viata normala: sa isi ia o slujba, sa isi faca prieteni si sa participe la activitati sociale.

Insa este foarte greu pentru Honckley sa isi gaseasca un job. Medicul lui a incercat sa ii aranjeze sa cante la chitara intr-un spital, insa a a fost refuzat, de teama publicitatii negative. O organizatie de salvare a pisicilor l-a respins de teama ca ar putea sa-i sperie pe voluntari. Pana la o urma a fost acceptat intr-o librarie a unui spital pentru bolnavi mintal.

Bibliotecara a declarat apoi ca Hinckley era „foarte tacut”, „timid”, „politicos” si „foarte dulce”. „Cred ca John a platit pentru ce a facut. Era in cutotul alte conditii psihice in acel moment. Atunci era psihotic. Cred ca trebuie sa i se dea ocazia de a incerca o altfel de viata”, a spus bibliotecara, citata de Business Insider.

Si alti oameni il accepta. Dewayne Tomlin, care are o frizerie in Kingsmill, a spus ca nu este ingrijorat si ca ii taie oricand parul, daca are 13 dolari ca sa plateasca. Mare parte a rezidentilor insa nici nu stiu cum arata, iar altii habar nu au ce a facut Hinckley.

Cei mai in varsta insa isi aduc aminte si nu prea vor sa aiba de a face cu John. „N-am incredere in stiinta. Poate oricand sa faca ce a mai facut”, a declarat Joe Mann, in varsta de 73 de ani.

Insa avocatul lui Hinckley sustine ca nu sunt motive de ingrijorare, spunand ca cu cat acesta se muta mai repede alaturi de mama sa va fi cu atat mai bine.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: