Umilinta mare pentru PSD si Ciolacu. Nu mai pot sa faca in Parlament modificari legate de prelungirea starii de alerta

politica

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri, ca nu va fi dat, deocamdata, un vot pe hotararea Guvernului cu privire la prelungirea starii de alerta. O scapare din legea votata chiar de pesedisti privind starea de alerta permite Guvernului sa nu mai supuna spre dezbatere Parlamentului hotararea privind prelungirea starii de alerta.

Potrivit unor surse parlamentare, conducerea Legislativului a decis, in schimb, sa trimita o scrisoare premierului Ludovic Orban in care sa ii atraga atentia ca aceasta hotarare trebuie votata de Parlament, iar prelungirea starii de alerta trebuie incuviintata de parlamentari si nu doar sa fie transmisa spre informare.

Parlamentarii ii cer, de asemenea, premierului „sa mai citeasca o data legea”.

Guvernul a trimis marti, la Parlament, hotararea cu privire la prelungirea starii de alerta. In adresa, Guvernul scrie ca aceasta a fost transmisa pentru „informare”.

Seful PSD, Marcel Ciolacu, a scris indignat, marti noapte,  ca Guvernul doar informeaza Parlamentul, fara a-i cere si aprobarea. PSD a anuntat cu mare tam-tam, in ultima saptamana, ca va modifica radical hotararea privind starea de alerta.

„Dovada ca Guvenul Orban isi bate joc de romani! Parlamentul a fost doar INFORMAT asupra prelungirii starii de alerta, nu SESIZAT! Aceasta este modalitatea prin care eludeaza vointa poporului, exprimata prin reprezentantii sai din Parlament. Este dovada clara ca sunt interesati doar sa-si continue nestingheriti hotiile. Domnule Prim-Ministru, soarta romanilor nu poate fi jucata la pacanele!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ce spune legea 55/2020 privind starea de alerta:

„(1) Starea de alerta se instituie de Guvern prin hotarare, la propunerea ministrului afacerilor interne, si nu poate depasi 30 de zile. Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

(2) Starea de alerta se instituie pe intreg teritoriul tarii sau doar pe teritoriul unor unitati administrativ-teritoriale, dupa caz.

(3) Cand starea de alerta se instituie pe cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale de pe teritoriul tarii, masura se supune incuviintarii Parlamentului. Parlamentul se pronunta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, in termen de 5 zile de la data solicitarii de incuviintare. Daca Parlamentul respinge solicitarea de incuviintare, starea de alerta inceteaza de indata.

(4) Parlamentul poate incuviinta masura adoptata de Guvern integral sau cu modificari”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: