Umilinta pentru Austria, la Strasbourg: Parlamentul European a votat un nou Cod privind frontierele Schengen, obligatoriu pentru toate statele-membre

externe

cod, frontiere Schengen, Austria, votat, Parlamentul European, obligatoriu, Vlad Gheorghe

O veste buna pentru Romania vine astazi de la Strasbourg: a fost votat noul Cod privind frontierele Schengen, care este obligatoriu pentru toate statele membre, inclusiv Austria. Codul va trebui aplicat rapid, termenul-limita fiind de 20 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al UE.

„Este un vot istoric, pentru ca pana acum nu s-a reusit un acord intre toate institutiile europene respectiv statele membre – si aici trebuie sa notam eforturile deosebite ale presedintiei belgiene a Consiliului, care se va incheia in iunie anul acesta”, a afirmat, intr-o postare pe pagina personala de Facebook europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Cel mai important aspect al Codului in forma sa adoptata azi de europarlamentari cu 311 de voturi pentru, 267 impotriva si 53 de abtineri este ca limita maxima pentru introducerea de catre orice stat membru a controalelor la frontiera este 2 ani, ajungandu-se la 3 ani doar in situatii exceptionale. Motivarea unui eventual refuz trebuie sa fie extrem de intemeiata, iar controalele trebuie monitorizate de Comisia Europeana.

„Daca faceti liniste, il auziti pe Nehammer cum ofteaza si suspina la Viena. Of, o nenorocire, prieteni, va zic – oare cum ii mai serveste cancelarul austriac interesele prietenului Vladimir Putin acus?! Iar asta dupa ce in urma cu un an Curtea Europeana de Justitie decja decisese ca acele controale la frontiera introduse arbitrar de Austria au incalcat legislatia UE. Tarile pot pune controale temporare la frontiera timp de sase luni la un moment dat, dar pentru fiecare noua decizie statul trebuie sa faca o noua evaluare si sa arate ca exista o noua amenintare serioasa pentru tara – ceea ce, au spus judecatorii, nu a fost cazul in Austria”, scrie europarlamentarul USR.

„Pentru situatii exceptionale ce tin de sanatate sau securitate, Codul transpune lectiile invatate in 2020, cand a durat extrem de mult si birocratia a pus multe piedici in fluidizarea circulatiei in spatiul unic european in conditiile in care tot globul, nu doar Europa trecea printr-o criza nemaiintalnita. Sunt prevederi clare si in ceea ce priveste instrumentalizarea politica a temei migratie in noul Cod, veste proasta tot pentru ”santajistii” traditionali ai Europei”, se incheie postarea eurodeptuatului roman.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: