Umilinta pentru Moscova. SUA a mediat o intalnire intre premierul Armeniei si presedintele Azerbaidjanului

externe

Armenia si Azerbaidjan au purtat sambata, la Munchen, cu medierea Statelor Unite, primele discutii din ultimele patru luni pe fondul tensiunilor in crestere legate de regiunea disputata Nagorno-Karabah, transmit Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Intalnirea intre premierul armean Nikol Pasinian, presedintele azer Ilham Aliyev si secretarul de stat american Antony Blinken s-a desfasurat in marja Conferintei de securitate de la Munchen, ce se incheie duminica.

Blinken a facut apel la cele doua tari sa fructifice ”o ocazie istorica” de a face pace dupa trei decenii de conflict legat de Nagorno-Karabah.

”Credem ca Armenia si Azerbaidjan au intr-adevar o ocazie istorica de a incheia o pace durabila dupa peste 30 de ani de conflict”, a spus demnitarul american inaintea reuniunii cu liderii armean si azer.

Intalnirea a avut loc la cateva zile dupa ce Nikol Pasinian a anuntat ca i-a prezentat Azerbaidjanului proiectul sau pentru un tratat de pace.

Intr-un comunicat difuzat la finalul intalnirii de la Munchen, premierul armean a confirmat ca s-a discutat despre proiectul sau de pace si si-a reafirmat dorinta de a incheia un tratat care ”garanteaza o pace pe termen lung”.

De partea sa, presedintele azer a salutat ”maniera constructiva” in care s-a desfasurat intalnirea mediata de Antony Blinken si a promis ca va ”studia” propunerile armene.

”La o prima vedere, exista progrese referitoare la pozitia Armeniei, dar acest lucru nu este suficient”, a declarat Ilham Aliyev, citat de agentia de presa rusa Ria Novosti.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscuta international ca parte a Azerbaidjanului, dar cei aproximativ 120.000 de locuitori ai sai sunt predominant etnici armeni.

Armenia si Azerbaidjan s-au confruntat la inceputul anilor ’90 pentru controlul asupra regiunii. Primul conflict, soldat cu 30.000 de morti, s-a incheiat cu o victorie a Armeniei. Insa Azerbaidjanul si-a luat revansa in al doilea conflict, desfasurat in toamna anului 2020 si soldat cu circa 6.500 de morti, in cursul caruia Baku a recucerit numeroase teritorii.

Si Armenia si Azerbaidjan fac parte din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), alternativa la NATO din fostul spatiu sovietic, alianta fiind dominata de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: