Umilinta pentru Putin. L-a invitat pe Xi Jinping in vizita la Moscova, presedintele Chinei nu i-a raspuns nimic. Xi a fost rece in dialogul cu Putin

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri ca se asteapta ca presedintele chinez Xi Jinping sa efectueze o vizita de stat la inceputul anului viitor, pentru o demonstratie publica de solidaritate din partea Beijingului, in contextul invaziei rusesti in Ucraina, anunta Reuters.

Iin cadrul unei videoconferinte intre cei doi lideri, transmise de televiziunea de stat, Putin a mai spus ca urmareste sa consolideze cooperarea militara cu China.

„Va asteptam, draga domnule presedinte, draga prietene, va asteptam in primavara anului viitor intr-o vizita de stat la Moscova”, i-a spus Putin lui Xi. „Acest lucru va demonstra lumii intregi puterea legaturilor ruso-chineze in probleme cheie”.

Remarcile lui Putin au contrastat cu o declaratie mult mai scurta a lui Xi, care nu a facut nicio mentiune despre o vizita la Moscova, potrivit traducerii oficiale in limba rusa.

Cei doi barbati au semnat un parteneriat strategic „fara limite” in februarie, legat de neincrederea comuna fata de Occident, cu cateva zile inainte ca Rusia sa isi trimita fortele armate in Ucraina in ceea ce numeste o „operatiune militara speciala”.

Putin i-a spus vineri lui Xi: „Dumneavoastra si cu mine impartasim aceleasi opinii cu privire la cauzele, cursul si logica transformarii in curs a peisajului geopolitic global, in fata presiunilor si provocarilor fara precedent din partea Occidentului.”

De cand tarile europene au intrerupt legaturile cu Rusia din cauza invaziei, Rusia a depasit Arabia Saudita ca principal furnizor de titei al Chinei.

Vineri, Ministerul de Finante al Rusiei a dublat la 60% cota maxima posibila de yuani chinezi in Fondul sau national (NWF), in timp ce Moscova incearca sa puna capat dependentei de natiuni „neprietenoase”, inclusiv de Statele Unite, membrii Uniunii Europene, Marea Britanie si Japonia.

De asemenea, Moscova a sustinut public pozitia lui Xi cu privire la Taiwan si a acuzat Occidentul ca incearca sa provoace un conflict cu privire la statutul insulei autonome, pe care China o revendica ca fiind a sa.

Cu toate acestea, Xi a parut uneori rece cu privire la invazia Rusiei in Ucraina. China s-a abtinut de la condamnari, subliniind in schimb nevoia de pace, dar Putin a recunoscut public in septembrie ca omologul sau chinez a avut „ingrijorari” cu privire la actiunile Rusiei.

Pana in prezent, Beijingul a fost atent sa nu ofere sprijin material direct pentru invazie, care ar putea provoca sanctiuni occidentale impotriva Chinei.

Desi Xi l-a numit pe Putin „prietenul sau drag”, declaratia sa introductiva, cu o lungime de aproximativ un sfert din cea a lui Putin, a avut un ton mult mai retinut, subliniaza Reuters.

Cu toate acestea, el a spus ca China este pregatita sa sporeasca cooperarea strategica cu Rusia pe fondul a ceea ce el a numit o situatie „dificila” in intreaga lume.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca inca nu a fost stabilita o data pentru vizita lui Xi.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: