Umilinte si amenintari cu BATAIA. Cu ce s-au confruntat tinerii USB din partea PSD in sectii

politica

Doi reprezentantio ai USB au povestit pentru republica.ro prin ce au trecut in sectiile de votare. Ei au fost umiliti constant si amenintati cu bataia de reprezentantii PSD.

„Eu am fost delegat la sectia 589 in Titan. Am ajuns in sectie la 20,45. Inainte sa afle ca sunt delegat la numararea voturilor de la USB, reprezentantul PSD Toader Costel m-a intrebat de ce am venit.

Mi-a spus ca ‘ar fi trebuit sa ma prinda el pe strada sa ma bata’. S-a justificat oarecum spunand ca era o gluma. Mi-a zis ca poate vreau sa ies din sala, ca se va face cald, ca vor inchide usile. Ca vrea sa stie de ce am venit acolo. Dupa vreo 10 remarce de acest tip, cand intrase si in spatiul meu personal, i-am spus ca glumele dumisale sunt nepotrivite.

Presedinta sectiei mi-a poruncit sa nu fac multe comentarii, ca reprezentatul ALDE a fost cuminte, nu a spus nimic si chiar i-a ajutat. I-am raspuns ca eu, fiind delegat, am dreptul sa fac comentarii, sa pun intrebari, sa ma asigur ca legea sa fie respectata.

Legea spune ca la terminarea perioadei de votare, se sigileaza fantele urnelor, stampilele, se pune stampila de control pe sigilii, dupa care sa anuleaza buletinele nefolosite. La sectia 589, dupa inchidere, nu au sigilat fantele, dar se apucasera de anularea buletinelor nefolosite. Le-am spus ca trebuie sigilate stampilele, si neaparat fantele. Enervata, presedinta sectiei a legat stampilele cu ata, intr-un plic, deci le-a sigilat, de gura mea. Au terminat de anulat buletinele nefolosite, si au inceput sa le numere. A durat vreo ora sa faca un calcul cati votanti au fost in sectie si numarul sa fie egal cu numarul de buletine, minus cele primite si anulate ca nefolosite.

Au desfacut apoi prima urna. Le-au rasturnat pe toate. Si cand au inceput sa le sorteze, presedinta a luat teancul PSD pe un birou separat, sa il verifice foaie cu foaie. I-am spus ca legea spune ca trebuie sa le citeasca cu voce tare si sa le arate catre toti membri comisiei BEC. Mi-a raspuns ca sunt nebuna, ca nu e ok, ca am fi stat acolo pana a doua zi, ca legea e absurda. Delegatul de la ALDE a spus ca si el insista sa le numaram asa. Noi nu vedeam bine dar eram foarte atenti. Presedinta insista sa ne uitam, ca sa nu fie comentarii. La un moment dat, reprezentatul PSD m-a mai amenintat odata ca vrea sa ma bata pana la alegerile viitoare.

Eu eram permanent atenta sa se numere corect buletinele si voturile. Alte doua persoane numarau in spatele meu. I-am rugat, daca tot nu respectam procedura de numaratoare, sa elibereze mesele ocupate din jur si sa le numele pe toate acolo, in fata mea, ca sa vad si eu totul. Presedinta a tipat la mine. Mi-a spus ca nu vor face cum spun eu. Eu i-am rugat sa faca astfel incat sa pot vedea, ca nu am ochi la spate. Mi-a raspuns ca le numara cum crede ea de cuviinta. Ca eu sunt ‘doar o fata fara viitor politic’. ‘Ai sa vezi ca in Consiliu, cu asemenea atitudine neconcilianta, nu vei avea niciun viitor’, m-a avertizat.

In momentul cand a inceput sa numere voturile, reprezentantul de la PNL a inceput sa-si faca cruci si a spus ca ii vine ‘sa imi scoata ochii’. M-am simtit in pericol. Am inceput sa dau telefoane la centru sa le spun sa faca sesizari la BEC. Erau 3 oameni impotriva mea si ceilalti 5 nu spuneau nimic. O singura femeie din biroul electoral a intervenit o data catre presedinta, dupa amenintarea celui de la PNL, spunand ca ea nu a venit acolo sa asculte comentarii in plus precum „nu ai viitor politic“ si altele. Presedinta a inceput sa tipe si la ea ca, daca nu se pune pe numarat voturi imediat, nu-i semneaza fisa de pontaj. Cam asta era atmosfera.

Cei de la ALDE au povestit ca a fost in unele sectii a fost chemata Politia pentru amenintari. La sectia 589, cand au vazut ca sun la centru s-au potolit. Au inceput sa numere organizat. Am fost mereu atenta sa se numere corect, a mai durat inca 3 ore numaratoarea. Nu voiam sa-i ostilizez, era tarziu, voiam sa fiu prietenoasa, sa terminam mai repede dar sa fie totul corect. Reprezentantul PNL, Nastase Constantin, m-a mai amenintat o data ca ma bate”.

Iata si relatarea unui alt reprezentant al USB: „Cand am ajuns in sectia 639 mi s-a spus sa ies, ca ma cheama cand se inchide sectia. Presendinta de la 639 a fost cooperanta, parea ca nu-i convine. Dar dupa, n-a mai zis nimic. A venit la mine presedinta de la sectia de langa, de la 640 care a spus ca nu avem dreptul sa fim delegati la numaratoare, si ca a auzit ea la televizor ca delegatii USB au fost scosi cu politia din sectii. Eu i-am raspuns ca am acreditarea de la biroul Sectorului 3, semnata de un judecator si ca trebuie sa respecte legea, nu sa se ia dupa ce aude la televizor.

Voiau sa inceapa sa deschida urnele de vot inainte de a anula buletinele nefolosite si a sigila stampilele! Le-am atras atentia ca legea prevede ca trebuie sa sigileze stampilele si sa anuleze buletinele nefolosite. Am asistat la numaratoare. In mare, s-a numarat corect.

Am stat la numarare de la 21.00 pana la 2.45 si in acest timp presedinta de la sectia 640 a venit de vreo 3 ori sa verifice daca sunt acolo. Ma fixa. Comenta ca toate sectiile au terminat numaratoarea, inclusiv cele din alte locuri din apropiere, ‘numai noi nu’.

La final, presedinta a consemnat in procesele verbale originale din ciorna ei ceva gresit. In dreptul USB la consiliul local avea 15 voturi. Cand a trebuit sa centralizeze procesele verbale pe tableta, in SIMPV, nu le ieseau cheile in sistem. Au desigilat sacii cu voturi de la consiliul local si au renumarat voturile. S-a dovedit ca notasera gresit in PV 15 voturi la USB, fiindca, in realitate, erau 65! La primar general s-a dovedit la fel. Numarasera cu mai putin de 10 voturi la Nicusor Dan si au descoperit asta tot cand au introdus datele in SIMPV. A fost nevoie sa renumere voturile desigilandu-le.“

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: