Umilit de Iohannis, Tariceanu face pe viteazul: „Nu aveti nici o sansa sa supravietuiti politic”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, tine sa ii adreseze o lunga scrisoare deschisa lui Klaus Iohannis, dupa ce presedinteel tarii l-a ironizat, joi, intr-o conferinta de presa.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca in Romania nu exista nici forte oculte, nici forte subterane si a sustinut ca presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, creeaza impresia cateodata ca este „putin obsedat”.

Iritat, Tariceanu tine sa ii raspunda presedintelui. Iata scrisoarea acestuia:

”Domnule presedinte Klaus Iohannis,

Incep prin a exprima regretul meu cu privire la atacul pe care l-ati lansat azi la adresa mea ca presedinte al Senatului, total nepotrivit pentru demnitatea unui presedinte al tarii, atat ca limbaj, cat si ca argumentatie. Aceasta maniera de exprimare publica devoaleaza starea dumneavoastra de nervozitate pe care pot s-o inteleg, dar nu pot s-o accept, stare generata de o serie de adevaruri despre domnia voastra care nu va convin, dar care au devenit notorii si pe care le-am reiterat opiniei publice zilele trecute. Sunt adevaruri pe care nu multi indraznesc sa le prezinte in public de teama unor represalii pe baza de dosare si catuse. Ei bine, eu nu sunt timorat nici de dosarele pe care le fabrica la comanda zeloasa dumneavoastra colaboratoare, Codruta Kovesi, si nici de alte instrumente utilizate de ”statul paralel” pentru arestarea, compromiterea, chiar condamnarea sau indepartarea din viata publica a adversarilor dvs. politici.

Concret. Ati afirmat azi ca in Romania nu exista nici forte oculte, nici forte subterane si nici stat paralel. Ba exista, domnule presedinte, iar dumneavoastra sunteti produsul acestor forte, avand rolul de a executa intocmai si la timp planurile oculte ale ”statului paralel”. Doar nu va inchipuiti ca ati castigat alegerile din 2014 pentru inexistente merite politice sau pentru ilegalitatile comise in calitate de primar al Sibiului. Nu. Ati fost ales de ”statul paralel” sa castigati alegerile pentru ca sunteti santajabil cu dosare penale si, deci, usor de manevrat de cei care controleaza cu adevarat ”statul paralel”. Cand e vorba despre adversari politici, termenul dvs. preferat este: ”penal”. Ce adjectiv credeti ca vi s-ar potrivi dupa ce s-a dovedit ca familia dvs. a obtinut prin fals si uz de fals niste spatii locative valoroase la Sibiu in perioada cand erati primar?

Afirmatia mea, ca ”statul paralel” exista, se bazeaza pe foarte multele dezvaluiri extrem de concrete, cu subiect si predicat, facute de personaje care au cunoscut din interior mecanismele malefice ale sistemului. Dezvaluirile au fost facute cu ocazia audierilor din comisiile parlamentare abilitate si au devenit notorii prin intermediul presei. In lipsa de argumente si nedorind ca opinia publica sa afle mai multe, ati ales metoda absurda a negarii evidentei si, in plus, ati refuzat ca, in calitate de sef al CSAT, sa luati masuri fata de faptele grave prezentate la Parlament, desi aveati obligatia s-o faceti.

Ati spus despre mine ca am obsesii declarative cu privire la ”statul paralel”, care ar fi aparut dupa ce procurorii m-au deferit Justitiei. In realitate, lucrurile stau exact invers. Criticile mele consecvente cu privire la practicile abuzive ale DNA, SRI din perioada Maior-Coldea, intr-un cuvant ale ”statului paralel”, sunt cauza care a dus la fabricarea unui dosar impotriva mea si nu efectul. In plus, va reamintesc ca aceste critici publice sunt facute cu multa vreme in urma, de circa 3 ani. ”Statul paralel”, pe care cu onor il patronati, a incercat ca si in alte cazuri sa ma reduca la tacere, dar, ce sa vezi, reteta n-a reusit.

Cu referire la persoana mea, ati mai afirmat ca ”nu fac bine politicii”. Aveti dreptate, nu fac bine politicii promovate de dvs. Aveti dreptul sa exprimati un punct de vedere, dar de acelasi drept ma bucur si eu. Ca urmare, pentru ca legile Justitiei se afla pe ordinea de zi a Parlamentului, o sa impartasesc parerea mea cu privire la acest subiect, ca sa se vada cine nu face bine politicii.

Domnule presedinte, dorinta dvs., clar exprimata in declaratii oficiale, este ca lucrurile sa ramana in Justitie asa cum sunt acum. Sunteti multumit de activitatea DNA sub conducerea Laurei Kovesi, nu va deranjeaza toate abuzurile dovedite, nu va deranjeaza incalcarea brutala a drepturilor omului etc. Tineti neaparat sa fiti in continuare cel care numeste in functii pe sefii marilor Parchete si ai ICCJ, ca sa puteti controla Justitia. Aceasta in pofida declaratiilor prin care pretindeti ca vreti o Justitie independenta de politic. Pozitia dvs. pe aceasta tema este cea mai convingatoare dovada ca nu doriti o Justitie independenta, ci una controlata chiar de domnia voastra in sprijinul perpetuarii mecanismelor ”statului paralel”. Fara acest ”stat paralel”, nu aveti nici o sansa sa supravietuiti politic.

In februarie 2016, am depus la Parlament un proiect de lege prin care propuneam ca sefii marilor Parchete si ai ICCJ sa fie numiti de CSM si nu de vreun factor politic, cum este presedintele Romaniei. Prin acest proiect de lege am vrut o independenta reala a Justitiei, dar v-ati impotrivit public. Pe de o parte declarati ca aveti incredere in CSM, dar pe de alta parte, nu vreti sa cedati controlul asupra Justitiei. Aceasta atitudine duplicitara chiar face rau politicii.

Nu in ultimul rand, va atrag atentia asupra unei alte afirmatii pe care ati facut-o astazi, prin care v-ati exprimat public impotriva unei decizii a Curtii Constitutionale referitoare la introducerea unui prag privind abuzul in serviciu. In ultimii ani s-a impus o cutuma necesara la nivelul liderilor politici de a nu politiza deciziile CCR prin critici publice. Este o cutuma pe care am respectat-o pentru ca respect Constitutia. Dumneavoastra ati incalcat-o si, mai grav, alimentati un curent de opinie conform caruia deciziile CCR si Constitutia se respecta doar atunci cand servesc intereselor proprii. Se induce astfel perceptia ca deciziile Curtii Constitutionale sunt facultative, ca pot fi puse la indoiala si, deci, ca legea fundamentala a statului poate fi pusa la indoiala.

Va promit, domnule presedinte, ca, in ciuda faptului ca nu fac bine politicii promovate de dvs., ma voi lupta in continuare impreuna cu toti oamenii de buna credinta pentru demantelarea ”statului paralel”, pentru aflarea adevarului despre mecanismele acestui sistem si a participantilor la uzurparea puterii alese democratic la alegeri”, se arata in replica lui Tariceanu.

„In Romania nu exista nici forte oculte, nici forte subterane si cu certitudine nu exista in Romania un stat paralel”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni, solicitat sa comenteze declaratiile recente ale presedintelui Senatului.

El a afirmat ca Tariceanu a devenit din ce in ce mai ciudat.

„O vreme am mai urmarit declaratiile domnului mentionat de dvs, care a fost si prim-ministru. A avut abordari cateodata interesant de urmarit, dar de la o vreme incoace, credeti-ma, nu mai urmaresc afirmatiile acestui domn fiindca a devenit din ce in ce mai ciudat. Cateodata se creeaza impresia ca este putin obsedat. Or, persoanele putin obsedate nu fac bine politicii si, culmea, aceste abordari foarte ciudate au aparut cu intensitate de cand procurorii l-au deferit justitiei pe acest domn”, a afirmat seful statului.

Luni, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut ca seful statului ar fi putut sa ia atitudine si sa cheme la respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, in contextul in care sunt persoane care nu vor sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare.

„Dupa ce si-a preluat mandatul (Klaus Iohannis, n.r.), ne demonstreaza ca este beneficiarul acestui sistem, a statului paralel si, prin atitudinile pe care le-a adoptat, prin declaratiile publice, nu face decat sa confirme aceasta asertiune a mea. Este regretabil, pentru ca nu pot sa existe doua puteri paralele in stat: puterea legitima si o putere ilegitima”, a afirmat Tariceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: