Un activist Just Stop Oil din Olanda a incercat sa se lipeasca de tabloul „Fata cu cercel de perla”

life

Trei activisti ai organizatiei Just Stop Oil au fost arestati, joi, de politia olandeza dupa ce au vandalizat celebrul tabloul „Fata cu cercel de perla” de Johannes Vermeer, aflat in Muzeul Mauritshuis din Haga, potrivit The Guardian.

Imaginile publicate pe retelele de socializare arata cum doi barbati, purtand tricouri Just Stop Oil, stau in fata tabloului, iar unul dintre ei incearca sa-si lipeasca capul de tablou, in timp ce celalat arunca o cutie cu suc de rosii peste el.

Opera, protejata de un geam, nu a fost deteriorata, a precizat Muzeul Mauritshuis. „Arta este lipsita de aparare, iar Mauritshuis respinge cu fermitate incercarea de a o deteriora in orice scop”, se arata in comunicatul muzeului.

„Cum va simtiti cand ceva frumos si apparent nepretuit este distrus in fata ochilor vostri?” a intrebat unul dintre protestatarii de la Haga. „Va simtiti revoltati? Bun. Unde este acel sentiment cand vedeti ca planeta este distrusa?”

Dupa ce vizitatorii le-au strigat „Rusine sa va fie!”, „Obscen!”, „Prosti!” si „Plecati de acolo!” activistul a spus ca tabloul a fost „protejat cu sticla si este foarte bine”, dar ca „viitorul copiilor nostri” nu este.

Mauritshuis gazduieste numeroase lucrari ale pictorilor olandezi, inclusiv „Fata cu cercel de perla”, considerata cea mai mare comoara a lui, si „Lectia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp” a lui Rembrandt.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: