externe

Un adolescent palestinian in varsta de 13 ani a deschis focul asupra unui grup de israelieni in Ierusalimul de Est. Baiatul a fost ranit, dezarmat si dus la spital

Un palestinian in varsta de 13 ani a deschis focul, sambata, in cartierul palestinian Silwan din estul Ierusalimului, ranind doi israelieni, au declarat autoritatile, la o zi dupa ce un alt atacator a ucis sapte persoane in fata unei sinagogi, informeaza AP.

Persoanele ranite sunt tata si fiu, in varsta de 47 si 23 de ani, au declarat paramedicii. Ambii erau pe deplin constienti si au fost dusi la spital.

In timp ce politia se deplasa la fata locului, doi trecatori inarmati l-au impuscat pe adolescent. Politistii i-au confiscat pistolul si l-au dus pe baiatul ranit la spital. Imaginile filmate il arata in lenjerie intima, intins pe o targa si cu mainile incatusate la spate.

„A asteptat Sabatul ca sa atace civili”, a declarat purtatorul de cuvant al politiei israeliene, Dean Elsdunne, pentru The Associated Press, adaugand ca adolescentul a deschis focul asupra unui grup de cinci civili.

Evenimentele violente din yultimele zile au loc in ajunul sosirii secretarului de stat american Antony Blinken in regiune.
Atacurile reprezinta un test esential pentru noul guvern de extrema dreapta al Israelului. Ministrul securitatii nationale, Itamar Ben-Gvir, care se prezinta drept un aparator al legii si ordinii, a tinut prima pagina a ziarelor prin promisiunile sale de a actiona cu si mai multa fermitate impotriva palestinienilor.

Adresandu-se reporterilor de la spital unde sunt tratate victimele, Ben-Gvir a spus ca vrea ca casele atacatorilor palestinieni sa fie inchise imediat ca masura punitiva, atacandu-l pe procurorul general al Israelului pentru ca a intarziat punerea in aplicare a ordinului sau. Ea „nu ne permite sa sigilam casa. Dupa parerea mea, acest lucru este ingrozitor. Dupa parerea mea, nu poate fi asa”, a spus el despre procurorul general.

El a cerut, de asemenea, demolarea a zeci de case palestiniene despre care Israelul spune ca au fost construite ilegal in Ierusalimul de Est, acordarea mai multor licente pentru arme israelienilor si aplicarea pedepsei cu moartea palestinienilor condamnati pentru uciderea israelienilor.

Reformarea sistemului judiciar din tara se afla pe agenda principala a noului guvern, care spune ca judecatorii au puteri prea mari. Aceasta decizie a alimentat protestelor israelienilor, care spun ca schimbarile radicale propuse ar slabi Curtea Suprema si ar submina democratia.

Armata israeliana a declarat ca a desfasurat un alt batalion in Cisiordania sambata, adaugand alte sute de trupe unei prezente aflate deja in alerta maxima in teritoriul ocupat.

In tabara de refugiati din Jenin, unde joi a avut loc un raid care a dus la moartea a noua persoane, si care a alimentat cea mai recenta escaladare a tensiunilor, imaginile au aratat palestinieni sarbatorind atacul de sambata. Detinutii palestinieni care au sarbatorit in inchisoare dupa atacul de vineri au fost plasati in izolare, a declarat serviciul penitenciar israelian.

Prim-ministrul Netanyahu a spus ca va convoca Cabinetul de Securitate mai tarziu, dupa Sabat, care se incheie la apusul soarelui, pentru a discuta un raspuns suplimentar la atacul din apropierea sinagogii. Fortele de securitate au declansat o represiune in Ierusalimul de Est, pe care au extins-o in cartierul in care locuia palestinianul in varsta de 21 de ani, care a fost ucis la fata locului. Politia a arestat 42 dintre membrii familiei sale si vecini pentru audieri in cartierul At-Tur.

Intre timp, conducerea palestiniana si-a mentinut decizia de a inceta coordonarea securitatii cu Israelul care a fost luata joi in urma raidului mortal de la Jenin. Dupa o intalnire condusa de presedintele Mahmoud Abbas la Ramallah, Autoritatea Palestiniana a cerut comunitatii internationale si administratiei americane sa oblige Israelul sa-si opreasca raidurile si operatiunile in Cisiordania.

Seful politiei Kobi Shabtai a mutat permanent in oras o forta armata similara S.W.A.T., si a ordonat politiei sa lucreze in ture de 12 ore. El a indemnat publicul sa sune la o linie telefonica daca vede ceva suspect.

Dupa atacul de vineri din Jenin si schimbul de rachete intre Gaza si Israel, lucrurile pareau sa se fi calmat.

Raidul de joi a ridicat la 30 numarul palestinienilor, militanti si civili ucisi in ianuarie,potrivit unui bilant al AP.

Anul trecut, cand armata israeliana si-a intensificat raidurile si arestarile in urma unui sir de atacuri palestiniene in Israel, cel putin 150 de palestinieni au fost ucisi in Cisiordania ocupata si Ierusalimul de Est. A fost cel mai mare numar de decese anuale din ultimii 15 ani. Treizeci de israelieni au fost ucisi in atacurile palestiniene anul trecut.

Israelul spune ca majoritatea celor ucisi au fost militanti. Insa printre ei s-au aflat si tineri care protestau impotriva incursiunilor sau care nu erau implicati in confruntari.

Armata israeliana sustine ca raidurile sale sunt menite sa desfiinteze retelele militante si sa impiedice atacurile. Dar palestinienii spun ca intaresc si mai mult ocupatia din ultimii 55 de ani a Israelului. Palestinienii cer Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat independent, iar mare parte din lume il considera ocupat ilegal. Israelul isi pretinde capitala unita si suverana.

Palestinienii spun, ca, in plus, construirea de asezari evreiesti in Cisiordania ameninta perspectiva unui viitor stat viabil, invecinat.

Ambii atacatori palestinieni din ultimele doua atacuri au venit din estul Ierusalimului. Palestinienii din Ierusalimul de Est au statut de rezidenti permanenti, permitandu-le sa lucreze si sa se deplaseze liberi in Israel, dar nu au voie sa voteze la alegerile nationale. Dreptul de sedere poate fi retras daca se constata ca un palestinian locuieste in afara orasului pentru o perioada lunga de timp sau, in anumite cazuri, din motive de securitate.

Desi nivelul lor de trai este in general mai bun decat in Cisiordania si Gaza, rezidentii palestinieni ai orasului primesc o fractiune din serviciile pe care le primesc rezidentii evrei. De asemenea, acestia se plang ca le sunt demolate casele si ca este aproape imposibil sa obtina autorizatii de constructie.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

2 ore ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

2 ore ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

4 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

2 ore ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

2 ore ago