externe

Un ajutor nesperat pentru Rusia: pretul mondial al petrolului creste alarmant, pe fondul temerii ca razboiul din Israel ar putea perturba productia din Orientul Mijlociu

Pretul petrolului a urcat cu 4% luni, din cauza ingrijorarilor ca situatia din Israel si Gaza ar putea perturba productia din Orientul Mijlociu. West Texas Intermediate (WTI), pretul de referinta pentru petrolul american, a crescut la peste 86 de pe baril. Pretul titeiului Brent a crescut, de asemenea, in primele tranzactii asiatice. Israelul si teritoriile palestiniene nu sunt producatoare de petrol, insa regiunea Orientului Mijlociu reprezinta aproape o treime din oferta globala.

Un val de atacuri lansate sambata de gruparea militanta Hamas a reprezentat cea mai mare escaladare intre cele doua parti din ultimele decenii. Natiunile occidentale au condamnat atacurile, dar un purtator de cuvant al Hamas a declarat ca grupul a fost sprijinit direct de Iran pentru atac.

Iranul a negat implicarea in atac in cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de duminica de la New York, potrivit Reuters. Insa presedintele iranian Ebrahim Raisi si-a exprimat sprijinul pentru atac.

„Prima de risc pentru petrol creste din cauza perspectivei unei conflagratii mai largi care s-ar putea extinde la natiunile majore producatoare de petrol din apropiere, precum Iran si Arabia Saudita”, a declarat pentru BBC analistul energetic Saul Kavonici.

„Daca conflictul invaluie Iranul, care a fost acuzat ca a sprijinit atacurile Hamas, pana la 3% din oferta globala de petrol este in pericol”, a adaugat el.

Aproximativ o cincime din aprovizionarea globala cu petrol ar fi „tinuta ostatica”, a spus Kavonici, daca trecerea prin Stramtoarea Ormuz, o ruta vitala de comercializare a petrolului, va fi intrerupta.

Stramtoarea Ormuz este cruciala pentru principalii exportatori de petrol din regiunea Golfului, ale caror economii sunt construite in jurul productiei de petrol si gaze.

Incertitudinea cu privire la modul in care ar putea evolua evenimentele in urmatoarele zile ar putea, de asemenea, sa determine investitiile in obligatiuni de trezorerie americane si in dolar – pe care investitorii le cumpara in mod traditional in perioade de criza, a declarat James Cheo de la banca HSBC.

In urma invaziei Rusiei in Ucraina in februarie 2022, pretul petrolului a crescut vertiginos, ajungand la peste 120 de dolari pe baril in iunie anul trecut.

Pretul a scazut la putin peste 70 de dolari pe baril in luna mai a acestui an, dar au crescut constant de atunci, deoarece producatorii au incercat sa limiteze productia pentru a sustine piata.

Arabia Saudita, unul dintre principalii producatori de petrol, a declarat ca va face reduceri de un milion de barili pe zi in iulie.

Alti membri ai OPEC+ un grup de tari producatoare de petrol, au convenit, de asemenea, sa continue reducerile de productie in incercarea de a sustine preturile in scadere. OPEC+ reprezinta aproximativ 40% din titeiul mondial, iar deciziile sale pot avea un impact major asupra preturilor petrolului. Un alt mare castigator de pe urma cresterii pretului la petrol este Rusia, tara ale carei exporturi se bazeaza masiv pe acest combustibil primar.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

10 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

7 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

7 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

7 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

8 ore ago