Un an de la tragedia feroviara din Grecia: Zeci de mii de oameni au iesit pe strazile din Grecia cerand dreptate

externe

Zeci de mii de oameni au iesit, miercuri, pe strazile din Atena, Salonic si in din alte orase din Grecia pentru a comemora cel mai mortal dezastru feroviar din tara si pentru a protesta impotriva ceea ce este perceput ca o incercare sistematica de a ascunde circumstantele tragediei si acoperirea responsabilitatilor, potrivit Ekathimerini.

Ciocnirea frontala dintre un tren de marfa si un tren de pasageri la Tempe, in centrul Greciei, in noaptea de 28 februarie 2023, a socat tara. 57 de persoane au murit, multe dintre ei studenti care se intorceau acasa dupa un weekend prelungit.

Printre cei adunati in fata Parlamentului in Piata Syntagma din Atena, s-au aflat si rude ale victimelor.

„Suntem aici pentru a le multumi tuturor oamenilor care au venit sa ii comemoreze pe copiii nostri, care sunt in Rai”, a spus Pavlos Aslanidis, care si-a pierdut fiul in varsta de 27 de ani in accident.

El a adus cu sine fotografii ale locului accidentului si a descris cum tot ce a recuperat de la fiul sau a fost cenusa intr-un sicriu inchis.

„Depunem acest efort pentru a nu mai pierde copii; suntem aici pentru a-i salva pe urmatorii. Suntem un grup de parinti care urmaresc cazul si ei ne blocheaza”, a spus el, referindu-se la o asociatie de rude ale victimelor accidentului.

Asociatia a lansat o campanie pentru a cere Parlamentului sa activeze un articol din Constitutia Greciei, care da cetatenilor dreptul de a introduce un proiect de lege care sa-l modifice pe cel care protejeaza ministrii si parlamentarii de urmarire penala. Petitia online pe care au inceput-o in prezent s-a apropiat de un milion de semnaturi.

„Trebuie sa ridicam imunitatea parlamentara – asta ne distruge tara – si justitia trebuie sa fie independenta”, a spus Aslanidis.

Bisericile din toata tara au tras clopotele de 57 de ori miercuri dimineata, iar studentii au scris numele mortilor cu rosu pe jos, in fata Parlamentului, inconjurati de politisti. In fata cladirii au fost atarnate baloane negre si un banner pe care scria „Criminali”.

„Nu stiu cat de departe suntem inca de adevar, dar stiu ca vom ajunge acolo, indiferent cat de greu ar fi. Ne luam putere din protestele din toata Grecia”, a spus Christoforos Konstantinidis, care si-a pierdut mama in accidentul de tren.

Mii de demonstranti s-au adunat, de asemenea, in fata sediului central din Atena al operatorului feroviar Hellenic Train, si au pictat cu spray „Vietile noastre” pe asfalt, in timp ce dube de politie si un tun cu apa pazeau intrarea companiei pe bulevardul Syngrou. Au avut loc si ciocniri intre politie si protestatari atat la Atena, cat si la Salonic.

Rudele si prietenii victimelor s-au adunat, de asemenea, la locul accidentului feroviar de la Tempe, langa orasul Larissa, unde au depus lumanari si flori, impreuna cu fotografii ale mortilor si un banner pe care scria: „O crima nepedepsita la Tempe, sufletele cer dreptate”.

Intr-un discurs televizat, premierul Kyriakos Mitsotakis si-a exprimat convingerea ca cei responsabili vor fi trasi la raspundere.

„Ca guvern si sistem politic, trebuie sa recunoastem esecul colectiv din spatele acestei tragedii. Ca prim-ministru, ca cetatean si ca tata, impartasesc nemultumirea tarii”, a spus el.

„Un an mai tarziu, memoria noastra a tuturor nu poate scapa de tragedia de la Tempe”, a declarat deputatul Kostas Karamanlis din partea partidului Noua Democratie.

Karamanlis era ministrul transporturilor si infrastructurii cand a avut loc tragedia. El a demisionat dupa accident, dar a fost inclus din nou pe lista partidului Noua Democratie si reales deputat la Serres, in nordul Greciei, la alegerile nationale din iunie, cinci luni mai tarziu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: