Un artist danez care a primit bani dar a trimis rame goale drept opere de arta, silit sa dea banii inapoi

life

Un artist danez care a bagat in buzunar o suma mare de bani imprumutata de un muzeu, si care a prezentat rame goale drept opere de arta, a fost obligat de un tribunal sa ramburseze fondurile, potrivit The Guardian.

Jens Haaning, un artist conceptual ale carui lucrari se concentreaza pe putere si inegalitate, a primit, in 2021, o comanda de la Muzeul de Arta Moderna Kunsten din Aalborg, nordul Danemarcei, pentru a recrea doua lucrari anterioare care au folosit zeci de bancnote pentru a reprezenta veniturile medii.

Lucrarea lui Haaning din 2007, „An Average Danish Annual Income” (Vent mediu anual danez), sunt de fapt 278.500 de coroane fixate pe panza intr-un cadru, iar o a doua lucrare din 2011 despre veniturile austriece a folosit bancnote euro.

Muzeul i-a dat aproximativ 532.000 de coroane (aproape 70.000 de euro) pentru a recrea operele de arta, precum un onorariu de aproximativ 40.000 de coroane (peste 5000 de euro). Dar cand angajatii au despachetat lucrarile abia livrate, au gasit doua cadre goale cu titlul „Take the Money and Run” (Ia banii si fugi).

Muzeul a expus noile opere de arta, dar cand Haaning a refuzat sa returneze banii, a luat masuri legale.
Luni, un tribunal din Copenhaga i-a ordonat artistului sa ramburseze banii care i-au fost imprumutati, dar poate sa pastreze onorariul.

La acea vreme, Lasse Andersson, directorul Muzeului Kunsten, a declarat pentru Guardian ca „Nu suntem un muzeu bogat… Trebuie sa ne gandim cu atentie la modul in care ne cheltuim fondurile si nu cheltuim mai mult decat ne putem permite”.

„Munca este ca le-am luat banii. Nu este furt. Este o incalcare a contractului, iar incalcarea contractului face parte din munca”, a spus Haaning la radioul danez.

„Incurajez si alti oameni care au conditii de munca la fel de mizerabile ca ale mele sa faca acelasi lucru. Daca raman la o slujba de rahat si nu sunt platiti si chiar li se cere sa plateasca bani pentru a merge la munca, atunci apuca tot ce poti si sterge-o”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: