news

Un asteroid a trecut duminica foarte aproape de Pamant. Ce s-ar fi intamplat daca se lovea de planeta noastra

Un asteroid cu o lungime de trei pana la sase metri a trecut duminica la o distanta de 2.950 de kilometri de Pamant, potrivit agentiei spatiale americane NASA, care a anuntat ca este vorba despre cel mai apropiat asteroid observat vreodata in deplasare pe langa planeta noastra, informeaza miercuri agentia AFP, citata de Agerpres.

Daca s-ar fi ciocnit cu planeta noastra, asteroidul, denumit 2020 QG, nu ar fi provocat probabil pagube, insa dezintegrarea sa in atmosfera terestra ar fi produs, fara indoiala, o minge de foc pe cer, un meteor, dupa cum se arata intr-un comunicat emis marti de Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA.

Corpul ceresc a trecut pe deasupra Oceanului Indian, duminica, la ora 4:08 GMT, cu o viteza de 12,3 kilometri pe secunda, la o distanta aflata cu mult sub orbita geostationara, aflata la aproximativ 36.000 de kilometri, unde se afla plasati majoritatea satelitilor de telecomunicatii.

Asteroidul a fost reperat la sase ore dupa trecerea sa, de Zwicky Transient Facility, un telescop de la Observatorul Palomar de la Universitatea Caltech din California, sub forma unei linii lungi si luminoase pe cer.

NASA estimeaza ca asteroizii de aceasta dimensiune trec la aceasta distanta de Pamant de cateva ori pe an. Ei sunt insa dificil de reperat, cu exceptia cazului in care se indreapta direct catre planeta noastra, caz in care explozia din atmosfera este de obicei usor de observat, ca in cazul meteoritului care a explodat in 2013 deasupra regiunii ruse Celiabinsk, eveniment ce a provocat spargerea geamurilor pe o raza de cativa kilometri, ranind circa o mie de persoane.

Printre misiunile NASA se numara si localizarea asteroizilor, mult mai mari (140 de metri), care reprezinta o reala amenintare la adresa Pamantului, insa dispozitivele agentiei monitorizeaza si corpurile ceresti de dimensiuni mai mici.

„Este cu adevarat interesant de vazut un asteroid mic care se apropie atat de mult, pentru ca se poate observa cum gravitatia Pamantului ii curbeaza traiectoria”, a declarat Paul Chodas, directorul Centrului pentru studierea obiectelor din apropierea Pamantului, din cadrul NASA. Conform calculelor JPL, asteroidul a facut un viraj de 45 de grade din cauza planetei noastre.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

12 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago