Un atac din spatiu ar declansa apararea colectiva, spun SUA si Japonia, pe fondul temerilor legate de China

externe

SUA si Japonia au declarat ca un atac in spatiu ar declansa tratatul lor de securitate, in timp ce oficiali de rang inalt din ambele tari au avertizat ca China reprezinta „cea mai mare provocare strategica” pentru securitatea regionala, scrie The Guardian.

„Suntem de acord ca [China] este cea mai mare provocare strategica comuna cu care noi, aliatii si partenerii nostri se confrunta”, a declarat joi secretarul de stat american, Antony Blinken, dupa ce s-a intalnit cu omologul sau japonez, Yoshimasa Hayashi, la Washington.

Sefii apararii din SUA si Japonia au convenit ca atacurile „catre, dinspre si in interiorul” spatiului ar putea invoca articolul cinci din tratatul lor de securitate, care prevede ca un atac asupra unuia dintre aliati este un atac asupra ambilor.

De asemenea, SUA au sustinut cu tarie planurile Japoniei de a-si intari semnificativ apararea, inclusiv capacitatea de a ataca bazele inamice daca considera ca un atac este iminent – o miscare pe care unii au criticat-o ca fiind o incalcare a principiilor „pacifiste” stabilite in constitutia sa postbelica.

„Este foarte simplu, salutam din toata inima noile strategii, mai ales pentru ca exista… o convergenta remarcabila intre strategiile noastre si cele ale Japoniei”, a declarat Blinken.

Intalnirea Blinken-Hayashi, la care au participat si ministrul japonez al apararii, Yasukazu Hamada, si secretarul american al apararii, Lloyd Austin, are loc la cateva saptamani dupa ce Japonia a anuntat cea mai mare consolidare militara de dupa cel de-al doilea razboi mondial, inclusiv planurile de a dobandi capacitatea de a efectua „contraatacuri” impotriva bazelor inamice.

„Ministrii au fost de acord ca politica externa a Chinei urmareste sa remodeleze ordinea internationala in beneficiul sau si sa foloseasca in acest scop puterea politica, economica, militara si tehnologica in crestere a Chinei”, au afirmat cei patru intr-o declaratie comuna. „Acest comportament reprezinta o preocupare serioasa pentru alianta si pentru intreaga comunitate internationala.”

Alarma crescanda cu privire la activitatea militara chineza in apropierea Taiwanului, impreuna cu o serie de teste cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord in ultimul an, au determinat o schimbare fata de pozitia strict defensiva pe care Japonia a adoptat-o dupa infrangerea sa din 1945.

Conform strategiilor actualizate anuntate luna trecuta, Japonia spera sa dubleze cheltuielile pentru aparare la 2% din produsul intern brut in anul fiscal 2027 – ceea ce o va alinia la nivelul tarilor NATO -, inclusiv prin achizitionarea a sute de rachete de croaziera Tomahawk fabricate in SUA.

Hayashi a declarat ca Washingtonul si Tokyo impartasesc „viziunea unei aliante modernizate pentru a dobandi postura de a invinge in noua era a competitiei strategice”.

De asemenea, tarile au convenit sa creeze o unitate de marina americana „mai agila”, cu sediul pe insula sudica Okinawa, care ar fi mai bine plasata pentru a raspunde la urgente in jurul insulelor din sud-vestul Japoniei, situate in apropierea Taiwanului.

„Cred ca acest lucru va contribui intr-un mod major la efortul nostru de a ajuta la apararea Japoniei si, de asemenea, de a promova un Indo-Pacific liber si deschis”, a declarat Austin, adaugand ca unitatea, formata dintr-un regiment existent reorganizat in Okinawa, va deveni oerationala pana in 2025.

Japonia gazduieste 18.000 de puscasi marini americani – cea mai mare concentrare din afara SUA – si majoritatea sunt stationati pe insula principala Okinawa, parte a unui lant care se intinde de-a lungul marginii Marii Chinei de Est pana la aproximativ 100 km (62 de mile) de Taiwan.

China, care revendica Taiwanul democratic ca parte a teritoriului sau, a atras critici anul trecut dupa ce a efectuat exercitii pe care multi le-au considerat ca fiind un test pentru o invazie a insulei.

Discutiile in patru au avut loc cu o zi inainte ca premierul japonez, Fumio Kishida, sa se intalneasca cu Joe Biden pentru a obtine sprijin pentru presedintia japoneza a G7, ai carui lideri se vor reuni la Hiroshima in luna mai.

La inceputul acestei saptamani, Kishida si premierul britanic, Rishi Sunak, au semnat un pact de aparare care va permite Marii Britanii si Japoniei sa desfasoare forte pe teritoriul celeilalte tari, in cel mai recent pas spre legaturi de securitate mai stranse.

Sunak a descris acordul ca fiind „extrem de semnificativ” pentru ambele tari, adaugand ca acesta „consolideaza angajamentul nostru fata de zona Indo-Pacific”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: