Un barbat din Neamt, diagnosticat cu hantavirus. Hantavirusul se transmite de la sobolanii de padure

news

Un barbat in varsta de 72 de ani, din judetul Neamt, a fost adus in stare foarte grava la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iasi, unde a fost diagnosticat cu hantavirus, o boala infectioasa rara.

Purtatorul de cuvant al spitalului, Ionut Nistor, a declarat ca barbatul a fost redirectionat de la Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul din Targu Neamt pentru ca avea stari de greata, varsaturi, si o stare generala proasta, cu anurie si hematurie.

„Acesta a fost motivul pentru care a fost directionat initial la Spitalul Parhon. Pentru acest caz au fost suspicionate mai multe afectiuni. Din pacate, a fost confirmata infectia cu hantavirus. Pacientul avea expunere la acest tip de infectare virala. Casa acestuia se afla la 50 de metri de padure. Cu trei saptamani inainte de debutul simptomelor bolii a fost in padure la taiat lemne. Posibil sa se fi infectat atunci. Este internat in prezent cu o stare generala grava. Este evaluat in Unitatea de Terapie Intensiva a Clinicii de Nefrologie cu o afectare renala importanta, si afectare pulmonara si hepatica. Prognosticul este rezervat in prezent, dar speram sa apara o imbunatatire in urmatoarele zile”, a declarat Ionut Nistor, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, hantavirusul este o boala infectioasa care se transmite de la sobolanii de padure prin contact cu materiile fecale sau urina acestor animale.

„Asta inseamna ca este mai putin transmisa prin aerosoli si mai mult prin contact direct, de pe maini, prin apa sau alimentele contaminate”, a precizat Nistor.

Primul astfel de caz diagnosticat la Spitalul Parhon din Iasi a fost in anul 2008, de atunci fiind confirmate 20 astfel de cazuri. Ultimul caz a fost diagnosticat in 2019.

Mai mult despre:

Comentarii: