externe

Un britanic a fost ucis in Ucraina, langa Harkov: „Si-a dat viata pentru a-i salva pe altii. Mi-a spus ca mai are 46 de zile pana la zborul de intoarcere acasa si a zis ‘gata, ma intorc la gradinarit'”

Un britanic a fost ucis in timp ce era voluntar ca medic in Ucraina, a anuntat sora sa, informeaza BBC. Craig Mackintosh, in varsta de 48 de ani, din Thetford, Norfolk, a murit „la datorie” pe 24 august, a declarat Lorna Mackintosh.

Lorna Mackintosh a strans mai mult de 10.000 de lire sterline pe o pagina GoFundMe pentru a aduce corpul fratelui ei inapoi in Marea Britanie, cerand: „Va rugam sa ne ajutati sa aducem acasa acest erou de razboi”. „Fratele nostru s-a oferit cu curaj sa mearga voluntar in [Ucraina] ca medic pentru a ajuta la salvarea de vieti in aceasta tara devastata de razboi. Acest om altruist este in prezent blocat intr-o morga din Ucraina si nu exista niciun ajutor pentru a-l aduce acasa”, a mentionat ea.

Ea a spus ca ar costa in jur de 4.000 de lire sterline pentru a-i readuce trupul in Marea Britanie. „Am vorbit cu un furnizor international de servicii funerare si va costa in jur de 4.000 de lire sterline repatrierea lui in Marea Britanie”, a spus ea. „Si-a dat viata pentru a-i salva pe altii si trebuie sa se intoarca acasa pentru a avea parte de serviciul pe care il merita. O adevarata slujba de erou inconjurat de familia si prietenii sai. Va rog, va rog ajutati-ne sa il aducem pe eroul nostru acasa”.

Ministerul de Externe a anuntat ca sprijina familia.

Partenera lui Mackintosh, Natasha Lovett, in varsta de 40 de ani, a declarat ca familia a incercat sa il convinga sa nu se intoarca pentru a doua oara in Ucraina: „Dar era pur si simplu in sangele lui – trebuia sa ajute si voia sa faca o diferenta”.

Gradinar peisagist, el fusese antrenat ca medic in timpul serviciului militar in Armata Teritoriala cand era mai tanar, a spus ea. Cuplul a tinut legatura in fiecare zi cat timp el a fost acolo, dar cand a vorbit ultima data cu el pe 23 august, cu o zi inainte de a fi ucis, i-a spus ca „vor fi cateva zile aglomerate, asa ca nu te grabi”.

I-a promis ca se va intoarce acasa, in Marea Britanie, pe 3 octombrie. „Dar nu a fost sa fie asa”, a spus ea. „A fost un adevarat erou – dar a fost un erou pentru mine inainte de a pleca acolo”.

Mackintosh a servit in militia atasata armatei ucrainene, a declarat prietenul sau, George Dyson. A fost a doua misiune a domnului Mackintosh in tara si se afla in apropierea orasului Harkov cand a fost impuscat.

Cei doi au pastrat ultima data legatura prin intermediul unui site de mesagerie criptata pe 18 august, cpana and Mackintosh i-a spus ca unitatea sa se afla sub tiruri intense, a declarat Dyson: „Mi-a spus ca mai are 46 de zile pana la zborul de intoarcere acasa si a zis ‘gata, ma intorc la gradinarit’.”

Postand un omagiu pe retelele de socializare, Dyson a scris ca in ziua in care Mackintosh a fost ucis, „unitatea sa a fost blocata si a suferit pierderi, iar Craig [fiind] medic, si-a facut treaba si a ajutat la ajutorarea colegilor sai soldati, iar in timp ce alerga pe teren deschis a fost, din pacate, impuscat…”.

El a adaugat: „Tocmai am vorbit cu unul dintre baietii care a fost in echipa lui Craig si mi-a spus ca Craig a luptat cu mare curaj si [onoare].”

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a declarat pentru agentia de stiri PA: „Sustinem familia unui britanic care a murit in Ucraina si suntem in contact cu autoritatile locale”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Polonia vrea sa-i trimita inapoi in Ucraina pe barbatii care au fugit de incorporare: „Multi polonezi sunt indignati cand vad tineri ucraineni in hoteluri si cafenele”

Ministrul polonez al Apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat ca Polonia este pregatita sa ajute Ucraina…

O oră ago

Daniel Fenechiu (PNL), despre racolarea de AUR-isti: „Nu toate organizatiile AUR sunt extremiste. Poate ca si-au clarificat viziunea”

Neintelegerile din coalitie, care au facut ca mult trambitatul „candidat unic” Cirstoiu sa devina doi…

19 minute ago

Ciolacu si Grindeanu au mutat guvernul la Timisoara ca sa-l ajute pe Simonis sa castige alegerile. Promite stadion si spital la Timisoara

Premierul Ciolacu, avandu-l alaturi pe Sorin Grindeanu, au organizat sedinta de guvern de miercuri la…

6 minute ago

Un general rus promite ca va distruge NATO pana in 2030: „Majoritatea statelor NATO vor ingenunchea si vor depune juramant in fata Rusiei”

Generalul rus de rang inalt Apti Alaudinov, comandantul fortelor cecene care lupta in Ucraina, a…

3 ore ago

Arestarea pentru mita a unui oficial al apararii semnaleaza pierderea influentei lui Soigu la Kremlin. Creste in schimb puterea serviciilor secrete

Arestarea unui oficial de rang inalt din domeniul apararii, suspectat de luare de mita, semnaleaza…

O oră ago

Ministrul polonez de Externe acuza noi intoxicari din partea Moscovei: „Rusia minte in legatura cu planurile poloneze de anexare a unei parti din Ucraina”

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat ca liderii si propagandistii rusi incearca sa…

O oră ago