Un Buddha chinezesc din lemn, realizat in secolele XII-XIII, va fi scos la licitatie la Paris. Casa de licitatii se asteapta sa se vanda cu un milion de euro

life

O statuie chinezeasca rara care il reprezinta pe Buddha, transmisa din generatie in generatie intr-o familie din Franta, si care face parte dintr-un set despre care se credea ca a fost pierdut, este de asteptat sa aduca un milion de euro cand va fi scoasa la licitatie pe 13 iunie la Paris, informeaza Reuters.

Potrivit casei de licitatii Bonhams, statuia din lemn, foarte rara, este o lucrare religioasa care il infatiseaza pe bodhisattva budist Guanyin, realizata in secolele XII-XIII in timpul dinastiei Jin.

Cu o inaltime de peste un metru, statuia a fost vanduta ultima data in anii 1930 unei familii din Boulogne, o suburbie de langa Paris. Familia doreste sa ramana anonima.

Sculpturile atat de mari au fost realizate initial pentru templele budiste.

Sefa departamentului de arta chineza de la Bonhams, Caroline Schulten, a spus ca familia nu era constienta de valoarea acesteia pana nu au chemat-o pentru o evaluare. „A fost transmisa din generatie in generatie si a stat intr-o casa privata”, a spus ea.

„Ceea ce s-a intamplat de atunci (la ultima vanzare) este ca si-a pierdut degetele de la o mana… pentru ca erau clar acolo cand a fost vanduta in 1932. Mi s-a spus ca au fost copii care au jucat fotbal pe langa ea, asa ca este destul de clar ce s-a intamplat”, a adaugat Schulten.

Casa de licitatii Bonhams spune ca probabil ca au mai ramas doar cateva de astfel de piese in lume, care sunt in mare parte in muzee.

„Acesta este unul dintre putinele care au supravietuit, asa ca este foarte posibil sa mai existe piese din acest grup care sa fie inca in Franta sau poate in Belgia sau Elvetia. Si este destul de incitant sa ne gandim ca poate vanzarea acestei statui sau publicitatea din jurul ei va face mai multi oameni sa caute pe acasa si sa isi dea seama ca `Avem si noi una`”, a spus Schulten.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: