Un bun exemplu si pentru Romania. Presedintele Letoniei a dizolvat Parlamentul dupa 7 luni de la alegeri. Alesii au impiedicat procurorii anticoruptie sa perchezitioneze casa unui deputat

news

La sfarsitul lunii maii 2011, o stite facea inconjurul lumii: dupa numai 7 luni de la alegeri, Parlamentul Letoniei era dizolvat de catre presedintele tarii. Motivul? Parlamentarii letoni au impiedicat procurorii anticoruptie sa isi faca datoria.

„Presedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a tinut aseara o adresare catre popor in direct si a anuntat despre dizolvarea Seimului, care a lucrat doar sapte luni de al alegeri. Decizia sefului statului vine dupa ce legislativul a interzis Biroului pentru combaterea coruptiei sa efectueze perchezitii acasa la un deputat.

Zatlers urmeaza sa informeze Comisia electorala centrala, care trebuie sa organizeze, in cel mult doua luni, un referendum privind dizolvarea Parlamentului.

Daca majoritatea alegatorilor vor spune „Da” la referendum, in urmatoarele doua luni urmeaza sa aiba loc alegeri anticipate. In caz contar, insusi presedintele isi va pierde postul”, nota Adevarul in 2011.

Referendumul a fost castigat de catre presedinte cu 94,30% dintre voturi.

Ce prevede articolul 89 din Constitutia Romaniei privind dizolvarea Parlamentului : ( 1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari. (2) In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.

Ce prevede articolul 90 din Constitutia Romaniei privind organizarea de referendumuri de catre presedinte: „Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national”.

Majoritatea PSD-ALDE intentioneaza sa adopte in Parlament o serie de modificari a legislatiei pe justitie care vor afecta grav lupta anticoruptie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: