„Un cartel se destructureaza cu ranga”. Drula, un nou mesaj pentru Radoi dupa ce angajatii metroului au fost amenintati in stil „mafiot” de liderii de sindicat

news

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a declarat miercuri, dupa ce a inceput demolarea chioscurilor din statiile de metrou, ca „incepe o epoca a legalitatii”. 

„Legea este lege, unde e lege nu e tocmeala. Metrorex a inceput eliberarea spatiilor comerciale care ocupau domeniul public ilegal. Ministerul Transporturilor a trimis o notificare Metrorex pentru a-si exercita obligatiile, trebuie sa tina in buna ordine domeniul public.

Constructiile sunt ilegale sub multiple aspecte, nu au autorizatii de construire sau alt aviz emis de autoritati. Nu au dreptul legal, comercial, de a ocupa domeniul public. Contractul cu firma sindicatului a ajuns la termen din 2018, incaseaza de atunci bani fara drept”, a declarat Drula intr-o conferinta de presa.

El a comentat si momentul in care directorul Metrorex, Stefan Paraschiv, a folosit o ranga pentru a deschide usa unui chiosc.

„Un cartel se destructureaza cu ranga, il felicit pentru un act de asumare si de curaj”, a subliniat Drula.

Ministrul a avut un punct de vedere si fata de scandalul declansat de proprietarii de chioscuri.

„Scandalul facut de oamenii liderului de cartel Radoi sunt o ultima zvacnire a mafiei. Se vede acum ca blocarea metroului a fost o actiune de tip cartel pentru pastrarea puterii ilicitae, talciocul subteran si banii rezultati din utilizarea lui. Incepe o epoca a legalitatii”, a aratat Drula.

Ministrul a mai dezvaluit ca angajatii metroului au fost amenintati, „in stil mafiot”, de liderii de sindicat care erau prezenti cand se demolau chioscurile sa nu se implice in a ajuta autoritatile.

Proprietarii chioscurilor din statii de metrou au protestat miercuri fata de operatiunile de demolare. Mai multi jandarmi si-au facut aparitia in tiimp ce chioscarii lui Ion Radoi injura si ii blestema pe oficialii Metrorex.

Cordoane de jandarmi au aparut in jurul spatiilor comerciale, in conditiile in care situatia a devenit tensionata. Proprietarii chioscurilor au schimbat replici cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu dar si cu directorul Metrorex, Stefan Paraschiv, filmat incercand sa deschida un spatiu cu ranga.

„Vezi ca nu poti , fraierule!”, a scrigat un chioscar.

„Praful sa se aleaga de tine! Javra ordinara”, a strigat o femeie. „Sa te manance cancerul!”, a zbierat o alta femeie.

Liderul sindicatului de la Metrorex, Ion Radoi, a reactionat furios miercuri dupa ce a inceput demolarea chioscurilor din statiile de metrou. El a sustinut ca ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a savarsit un abuz in serviciu.

„Este vorba de un abuz in serviciu pe care si-l asuma Drula. Exista in toate metrourile din lume astfel de magazine, magazinase. Ele functioneaza de 31 de ani, dupa 31 de ani a trebuit sa vina Drula sa constate ca nu mai au calatorii pe unde sa treaca, desi unii au zis ca le sunt utile. Ajuta din punct de vedere social salariatii metroului, au infiintat si un centru de recuprare la Busteni, ei primesc si ajutoare sociale.

(…) De aici si pana la spune ca este ilegal este distanta mare. Investia este facuta de societate sindicatului, vii in mod abuziv sa demolezi de pe o zi pe alta, cineva va raspunde. Celor 1.600, cu familii, care lucreaza in chioscuri, nu le-au oferit nimic, care este protectia sociala, cine le asigura un loc de munca?”, a declarat Radoi intr-un interviu pentru EVZ.

„Primul chiosc ilegal de la metrou a fost dat jos la statia Stefan cel Mare”, a anuntat miercuri dimineata primarul Sectorul 2, Radu Mihaiu (USRPLUS).

„Nu exista nicio autorizatie de construire data nici de Sectorul 2, nici de Capitala, nici de nimeni, drept urmare, aceste constructii sunt amplasate ilegal in Sectorul 2. Inteleg si exista un raport al Metrorex ca ingreuneaza inclusiv iesirea in caz de incendiu si aseara Politia Locala a suspendat activitatea acestor agenti economici si, de asemenea, am dat o dispozitie pentru desfiintarea lucrarilor construite ilegal”, a spus Radu Mihaiu.

El a mentionat ca, daca proprietarii nu-si iau marfa, ea va fi ridicata si transportata intr-o locatie unde sa fie in siguranta, de unde va putea fi recuperata.

„Eu sper sa finalizam astazi, depinde cum ne miscam si cu evacuarea marfii. Cred ca astazi se finalizeaza la statia de metrou Stefan cel Mare, posibil si Pipera si ma astept ca, pana la finalul saptamanii, sa eliberam si Piata Iancului, acestea fiind singurele trei statii de metrou din Sectorul 2 unde exista constructii amplasate ilegal”, a precizat Radu Mihaiu.

Evacuarea si demolarea spatiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului a inceput miercuri dimineata la statia de metrou Stefan cel Mare, a anuntat Ministerul Transporturilor.

Termenul limita pentru eliberarea spatiilor comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificari transmise de Metrorex firmei care administreaza aceste unitati.

Intr-un comunicat remis in data de 25 martie, reprezentantii Metrorex precizau ca aceasta masura a fost luata deoarece, in urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat ca spatiile comerciale care activeaza in reteaua de metrou pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta.

In replica, reprezentantii Unitatii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat ca toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislatiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a subliniat, la randul sau, ca, in conditiile in care acele chioscuri nu vor fi ridicate pana la data limita, “se va restabili legea”.

In 26 martie, circulatia trenurilor de metrou a fost blocata de un protest spontan al unor reprezentanti ai sindicatului USLM in statia Piata Unirii, acestia coborand in tunel, pe calea de rulare.

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a pus protestul pe seama anuntului privind eliberarea spatiilor comerciale si i-a sfatuit pe angajatii de la metrou sa nu se lase amagiti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: