Un cercetator american a doborat recordul pentru cea mai lunga perioada petrecuta sub apa

life

Un cercetator american a doborat recordul pentru cea mai lunga perioada de timp petrecuta sub apa fara depresurizare, potrivit BBC.

Profesorul Joseph Dituri, de la Universitatea din Florida de Sud, a petrecut mai mult de 74 de zile pe fundul unei lagune, la o adancime de 9 metri, in Key Largo, Florida. Si inca vrea sa mai stea, pana pe 9 iunie, cand se implinesc 100 de zile petrecute in Jules’ Undersea Lodge.

„Scopul meu din prima zi a fost sa inspir generatiile viitoare, sa intervievez oameni de stiinta care studiaza viata subacvatica si sa invete cum functioneaza corpul uman in medii extreme”, a adaugat el.

Recordul anterior pentru cele mai multe zile petrecute sub apa la o presiunea ambientala – 73 – a fost stabilit de doi profesori in 2014 in acelasi loc.

Spre deosebire de un submarin, hotelul nu foloseste tehnologia pentru a se adapta la presiunea subacvatica crescuta.

Profesorul Dituri – caruia i se mai spune si Dr Deep Sea – si-a inceput experimentul pe 1 martie la Jules’ Undersea Lodge, un hotel unic aflat pe fundul unei lagune din Florida Keys. Este numit dupa Jules Verne, care a scris binecunoscuta carte SF „20.000 de leghe sub mari”.

Pentru proiectul numit Neptune 100, Dituri studiaza modul in care corpul uman reactioneaza la expunerea pe termen lung la presiuni extreme.

Cercetatorii monitorizeaza starea de sanatate a barbatului in varsta de 55 de ani, precum si efectele psihologice ale izolarii timp de atatea zile, efectuand o serie de teste medicale.

Dar timpul petrecut sub apa nu l-a indepartat de indatoririle sale de profesor. Profesorul Dituri – care a servit si in Marina timp de 28 de ani – preda cursurile de inginerie biomedicala online, potrivit Universitatii din Florida de Sud.

Profesorul se trezeste la 05:00 in fiecare zi pentru a face miscare. Mananca alimente bogate in proteine, cum ar fi oua si somon, pe care le incalzeste la cuptorul cu microunde.

Chiar daca sederea sa subacvatica a avut rezultate revolutionare, el este incantat sa revina la suprafata. „Lucru care imi lipseste cel mai mult este soarele”, a spus el pentru Associated Press.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: