Un ciclist italian, participant la Turul Frantei, ii cere presedintelui Macron sa restituie Mona Lisa Italiei

life

Ciclistul italian Alberto Bettiol, a apelat, vineri, la retelele de socializare pentru a-i cere presedintelui francez Emmanuel Macron sa restituie Mona Lisa tarii sale natale, potrivit Reuters.

„Domnule presedinte, va rugam sa ne restituiti Monna Lisa si va multumim ca ati venit la Tur (ul Frantei)”, a scris Bettiol pe Twitter, folosind ortografia italiana pentru capodopera lui Leonardo da Vinci.
Macron a vizitat, joi, cea mai mare cursa de ciclism din lume, unde a dat mana cu Bettiol.

Da Vinci a parasit Italia natala atunci cand patronul sau a murit si a ramas in Franta ca oaspete al monarhului francez pana la moartea sa in mai 1519 la castelul din Valea Loarei, care ii devenise casa.

La moartea sa, asistentul artistului a mostenit lucrarea si a vandut-o regelui Frantei Francisc I pentru 4.000 de monede de aur.

Tabloul a fost pastrat la Palatul de la Fontainebleau, unde a ramas pana cand regele Ludovic al XIV-lea l-a mutat la Palatul Versailles. Dupa Revolutia Franceza, a fost mutat la muzeul Luvru, unde este inca expus.

A ajuns in Italia pentru o scurta perioada de timp, cand a fost furat in 1911, dar s-a intors la Luvru atunci cand Vincenzo Peruggia, un angajat al muzeului, a fost prins incercand sa vanda tabloul unei galerii din Florenta si a fost arestat.

In ultimii ani a crescut presiunea pentru revenirea permanenta a tabloului in Italia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: