Un colonel rus dezvaluie ca armata lui Putin este in pragul dezastrului, avand jumatate din echipamente inutilizabile

externe

Serghei Guliaev, colonel rus, armata rusa, dezastru, Putin, Ucraina

Un fost locotenent-colonel rus a dezvaluit amploarea socanta a degradarii si coruptiei din armata lui Putin, prezicand ca aceasta se indreapta spre infrangere. De asemenea, el l-a laudat pe seful militar al Ucrainei, generalul Valerii  Zalujnii, spunand ca armata sa lupta „de zece ori mai inteligent” decat cea rusa.

Ucraina si-a lansat mult asteptata contraofensiva in iunie si lupta in prezent pe trei fronturi. In est, armata Kievului incearca sa depaseasca trupele rusesti si mercenarii din Bahmut. Acolo unde regiunea Donetk se intalneste cu Zaporijia, ucrainenii avanseaza, de asemenea, treptat spre sud, din orasul Velika Novosilka. Cea de-a treia directie a contraofensivei sale este centrata in vestul regiunii Zaporijia, pe malul stang al raului Dnipro. Aici, ucrainenii incearca sa patrunda la sud de asezarea Orihiv, iar acum au ajuns in satul Robotine, la aproximativ 15 km distanta.

Fostul locotenent-colonel Serghei Guliaev, care a servit 2 ani in Afganistan cu Brigada 58 Blindate, a declarat pentru Express.co.uk: „Numarul urias de victime, care sunt de zece ori mai multe decat cele suferite in Afganistan, va spune ca armata rusa lupta ca dracu’. Valerii  Zalujnii actioneaza de zece ori mai inteligent decat Gerasimov (seful armatei ruse). El incearca sa salveze vietile oamenilor sai, ceea ce este cel mai important lucru. Il aplaud pentru ca nu-si sacrifica trupele in atacuri nebunesti si pentru ca actioneaza treptat si corect.”

Guliaev a recunoscut ca armata ucraineana va avea nevoie de avioane de vanatoare precum F16 si de artilerie cu raza lunga de actiune inainte de a putea face progrese majore prin liniile defensive rusesti puternic fortificate. Cu toate acestea, el este convins de disfunctionalitatea paralizanta din cadrul armatei lui Putin, despre care crede ca o va condamna la infrangere. Fostul colonel a studiat achizitiile facute de armata rusa in anul care a precedat razboiul si a descoperit o lipsa totala de investitii in echipamente noi pentru o armata care aparent se pregatea de razboi.

Pentru anul 2021, doar 421 de echipamente noi au fost livrate catre intreaga armata rusa din cele trei ramuri ale sale – infanterie, aviatie si marina. De la invazia din februarie 2022, Rusia a pierdut peste 3 000 de tancuri si aproximativ 600 de elicoptere si avioane de lupta. Cu titlu de comparatie, pe vremea cand Guliaev servea in armata sovietica intregul inventar de tancuri al Brigazii sale a fost complet reinnoit de doua ori pe parcursul a catorva ani.

Lipsa de investitii in armata este resimtita zilnic de trupele rusesti de pe front.  Fostul locotenent-colonel este in contact regulat cu prietenii care lupta in Ucraina pentru armata lui Putin. Un ofiter superior care face parte dintr-o unitate de recunoastere i-a spus ca i s-au dat zece vehicule blindate pentru soldatii sai. Dintre acestea, doar cinci erau in stare sa circule, in timp ce celelalte cinci nu erau adecvate scopului. Ofiterul a declarat ca nu au fost efectuate lucrari de intretinere sau reparatii inainte de sosirea in Ucraina si ca, de atunci, nu au primit nici piese de schimb sau echipamente noi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: