Un congolez lupta alaturi de rusi in estul Ucrainei, in Luhansk: „Razboiul a ajuns in republica noastra. Ce ar fi trebuit sa fac? Sunt un om si trebuie sa lupt”

externe

Un student de 27 de ani din Republica Democrata Congo, Jean Claude Sangwa, lupta alaturi de rusi in regiunea Luhansk din Ucraina. El studia economia in aceasta „republica” separatista in momentul in care Rusia a invadat Ucraina.

Cand seful Republicii Populare Luhansk, autoproclamata si controlata de Kremlin, a anuntat o mobilizare militara completa la 19 februarie, Sangwa, impreuna cu doi prieteni si colegi studenti din RDC si Republica Centrafricana, a decis sa se alature militiei locale si sa ia armele impotriva Ucrainei, scrie The Guardian.

„M-am alaturat pentru ca razboiul a ajuns in republica noastra. Ce ar fi trebuit sa fac? Sunt un om si trebuie sa lupt”, a declarat Sangwa intr-o rusa stricata. „Intreaga lume lupta impotriva Rusiei”, a adaugat el cand a fost intrebat de ce a decis sa se alature militiei.

Sangwa s-a mutat in Rusia in urma cu doi ani pentru a studia la Rostov, un oras aflat in apropiere de granita cu Ucraina, iar apoi s-a mutat la Luhansk, care a fost capturat de separatistii sustinuti de armata rusa in 2014.

Exista o traditie indelungata a africanilor care studiaza in Rusia, incepand din momentul in care Uniunea Sovietica a inceput sa ofere burse studentilor africani in noile state socialiste si comuniste independente in perioada postcoloniala.

Intre sfarsitul anilor 1950 si 1990, aproximativ 400.000 de africani au studiat in Uniunea Sovietica. Desi numarul acestora a scazut semnificativ dupa caderea comunismului, Vladimir Putin a declarat recent ca peste 17.000 de africani sunt in prezent inscrisi in universitatile rusesti.

La scurt timp dupa ce s-a alaturat militiei Luhansk, Sangwa a fost trimis in lupta si a petrecut doua luni luptand. In acest timp, multi dintre prietenii sai africani au murit, fiind postate mesaje de adio pe conturile de socializare.

La trei zile dupa inceperea razboiului, la 27 februarie, fotografia lui Sangwa a fost postata online de catre Find Your Own, un canal Telegram creat de Ministerul ucrainean de Interne pentru a identifica soldatii capturati si ucisi. In postare se spunea ca Sangwa a fost ucis de fortele ucrainene alaturi de un alt soldat african.

„Inamicul ucrainean mi-a gasit cartea de identitate militara si a spus ca sunt mort. Sunt in viata, dupa cum puteti vedea”, a declarat Sangwa. In prezent, el se afla din nou in patrulare pe strazile din Luhansk ca membru al militiei.

Nu exista nicio dovada ca, in afara de Sangwa si cei doi prieteni ai sai, au fost trimisi mai multi soldati africani in Ucraina.

Unii dintre cei mai entuziasti sustinatori ai lui Putin de la inceputul razboiului au fost panafricanistii – sustinatori ai doctrinei unitatii africane si a anti-imperialismului.

Putin „vrea doar sa isi recupereze tara”, a declarat la inceputul lunii martie Kemi Seba, un proeminent panafricanist franco-beninez. „El nu are pe maini sangele sclaviei si al colonizarii. Nu este Mesia al meu, dar il prefer tuturor presedintilor occidentali”.

In mod similar, un lider al comunitatii nigeriene din Moscova a declarat pentru The Guardian ca majoritatea nigerienilor de acolo simpatizeaza cu Rusia. „Problema este complicata, dar Occidentul a impins Rusia sa faca acest lucru”, a spus el.

Dincolo de chestiunile de moralitate, Rusia a castigat un punct de sprijin in Africa prin dezvoltarea de aliante defensive, prin furnizarea de arme liderilor autoritari fara conditii si prin prezentarea sa ca aliat impotriva insurgentilor inarmati.

Mai multi lideri africani, in special presedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, au declarat deschis ca sunt de parere ca eforturile occidentale de a extinde NATO au contribuit la razboi.

Chiar daca natiunile africane sunt susceptibile de a fi afectate in mod disproportionat de iminenta criza alimentara globala din cauza dependentei lor puternice de graul rusesc si ucrainean, unii lideri africani au aruncat vina pentru penuria de alimente si cresterea preturilor asupra Occidentului, preluand povestile Rusiei.

Vineri, in timpul unei intalniri cu Putin la Soci, presedintele Senegalului, Macky Sall, actualul presedinte al Uniunii Africane, a acuzat sanctiunile UE asupra bancilor si produselor rusesti pentru agravarea problemei si a evitat sa critice actiunile Rusiei, inclusiv blocarea porturilor ucrainene.

In pofida influentei sale politice in anumite parti ale Africii, Moscova nu si-a manifestat inca intentia de a recruta soldati de pe continent sau din alte locuri pentru a-si intari fortele, chiar daca au aparut rapoarte potrivit carora Rusia se confrunta cu un deficit de infanterie.

Oficialii de la Kremlin s-au grabit sa minimalizeze rapoartele potrivit carora cateva sute de barbati locali din capitala Etiopiei, Addis Abeba, s-au adunat in fata ambasadei ruse in aprilie, sperand sa lupte in Ucraina.

Citeste si: Mercenari etiopieni se inghesuie la ambasada Rusiei pentru a lupta in Ucraina. Au auzit ca sunt salarii intre 2.000 si 5.000 de dolari pe luna

Cu toate acestea, voci pro-Kremlin au imbratisat prezenta lui Sangwa in Luhansk ca pe un semn al legaturilor militare in crestere intre Rusia si Africa.

Pe 31 mai, canalul Telegram WarGonzo, condus de popularul propagandist rus Semen Pegov, a postat un videoclip cu Sangwa in echipament militar complet patruland in Luhansk.

„Nu sunt doar baietii nostri Wagner in Congo”, a spus Pegov, referindu-se la faimosul grup militar privat, legat de Kremlin, care a sprijinit lideri autoritari in Mali, Republica Centrafricana si in tara de origine a lui Sangwa, RDC. „Acum, baietii nostri din Congo se afla si in Luhansk”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: