Un copil roman, premiat in Italia dupa ce i-a salvat de doua ori viata mamei sale

externe

copil roman, salvare, viata, mama, Italia, Denis Timis

Un baiat roman de doar 13 ani, Denis Timis, a demonstrat o maturitate remarcabila salvand viata mamei sale de doua ori, in fata unor probleme grave de sanatate. Acest act de curaj si responsabilitate l-a adus pe Denis in atentia autoritatilor locale, care au hotarat sa ii acorde prestigiosul premiu al Meritului Civic, „Alfiere di Rosa”.

Potrivit publicatiei Il Giornale di Vicenza, prima situatie critica a avut loc in luna august, cand mama lui Denis, Florina, a fost lovita de un tromboembolism pulmonar. Desi in acel moment Florina nu dorea sa mearga la spital, Denis, observand simptomele grave ale mamei sale, a sunat imediat la numarul de urgenta 118 si a cerut ajutorul unei ambulante, conform presei italiene. Asteptarea a rezultat in diagnosticarea prompta a tromboembolismului pulmonar, o afectiune cu consecinte periculoase.

„Era o zi din luna august, iar mama mea era foarte, foarte obosita si se odihnea, asa ca am pus masa si am pregatit pranzul, asteptand sa se trezeasca. Cand am vazut-o din nou, mi-am dat seama ca ceva nu era in regula si am sunat imediat la ambulanta, chiar daca ea mi-a spus sa o las in pace.”, povesteste Denis.

„Odata internata, am fost diagnosticata cu tromboembolism pulmonar. Ceea ce poate avea consecinte nefaste.”, spune femeia. Pentru curajul sau de a actiona rapid si eficient intr-o situatie de urgenta, Denis a primit distinctia civica „Alfiere di Rosa”, o recunoastere speciala din partea municipalitatii din Rosa.

Dupa primul episod salvator, destinul nu a fost crutator cu familia Timis, pentru ca in noiembrie, Denis si-a salvat din nou mama, depistand un alt pericol in sanatatea ei. Acest al doilea act de curaj si vigilenta a dus la identificarea precoce a cancerului, iar Florina a fost supusa unei interventii chirurgicale si tratamentului, reusind sa invinga boala.

„Mama avea o tulburare feminina care, dupa parerea mea, nu era normala, chiar daca nu prezenta simptome deosebite. O cunosteam foarte bine si mi-am dat seama ca ceva nu era in regula. Dar ea, inca o data, nu a vrut sa stie de ajutor. Nu am ascultat-o, asa ca am chemat ambulanta, punandu-i pe masa toate fisele medicale”, continua Denis.

Florina a fost transportata la spital intr-un cod alb, dar dupa investigatii a fost transportata de urgenta la ginecologie. „Am fost diagnosticata cu un cancer care deja facuse metastaze. Daca nu ar fi fost fiul meu, care a luat problema in propriile maini, nu m-as fi aflat acum aici. Am fost operata imediat si, dupa trei zile de terapie intensiva si spitalizare, acum sunt bine. Totul multumita micutului meu”, spune mama sa.

Denis Timis, un elev in clasa a VIII-a la Roncalli di Rosa, continua sa isi vada de activitatile scolare cu rezultate excelente, in ciuda provocarilor semnificative cu care s-a confruntat in ultimul an.

„Sincer, nu mi-am dorit niciodata sa primesc premiul, pentru ca inseamna ca mama a fost bolnava”, a adaugat el. „As fi preferat sa fim bine. Dar este o recunoastere frumoasa si ma bucur pentru asta.”

Denis impartaseste acum invatamintele sale cu ceilalti, indemnandu-i sa fie mereu intelegatori si atenti la problemelor celor dragi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: