Un creion care i-a apartinut lui Hitler, scos la licitatie in Irlanda de Nord, a starnit protestele unui grup evreiesc din Bruxelles

life

O casa de licitatii din Belfast, Irlanda de Nord, a pus in vanzare 10 obiecte care i-au apartinut lui Adolf Hitler, declansand proteste ale unui grup evreiesc din Bruxelles care a cerut anularea vanzarii, potrivit The Times of Israel.

Bloomfield Auctions a anuntat pe site-ul sau o licitatie in 6 iunie pentru vanzarea unui creion inscriptionat „AH” si „Eva”, despre care site-ul spune ca i-a apartinut dictatorului german si ar valora cel putin 50.000 de lire sterline (62.000 de dolari). Creionul a fost „detinut si folosit de Adolf Hitler, si i-a fost oferit cadou de Eva Braun la implinirea a 52 de ani”, se arata pe site.

Creionul a fost adjudecat pentru doar 5.400 de lire sterline (6.700 dolari)

Printre obiectele  lui Hitler s-a aflat si o fotografie din anii 1920 a dictatorului, cu autograf si un „ulcior mic de lapte din vagonul-restaurant VIP al lui Adolf Hitler” impodobit cu vulturul nazist.

Anul trecut, un ceas despre care se spune ca i-ar fi apartinut lui Hitler si care i-a fost dat in 1933 a adus 1,1 milioane de dolari la o licitatie organizata de Alexander Historical Auctions din Maryland, Statele Unite.

Vorbind cu The Guardian despre licitatie, Karl Bennett, directorul general al Bloomfield Auctions, a declarat ca „Importanta creionului gravat al lui Hitler consta in faptul ca ajuta la dezvaluirea unei bucati ascunse din istorie, oferind o perspectiva unica asupra relatiilor personale ale lui Hitler, pe care le-a tinut ascunse cu scrupulozitate de ochii publicului.”

Rabinul Menachem Margolin a contestat acest punct de vedere intr-o scrisoare pe care i-a trimis-o lui Bennett miercuri, indemnandu-l sa opreasca licitatia.

Licitatia a facut parte de fapt dintr-un „comert macabru cu articole apartinand ucigasilor in masa, motivele celor care le-au cumparat sunt necunoscute si ar putea glorifica actiunile nazistilor si, in sfarsit, comertul lor este o insulta la adresa milioanelor care au pierit, putinilor supravietuitori ramasi si evreilor de pretutindeni”, a scris Margolin.

In scrisoare, Margolin l-a intrebat, de asemenea, pe Bennett daca va „vinde stiloul care i-a apartinut lui Robert Murphy, care a ucis 12 persoane si a ranit alte 30 la restaurantul LaMon, nu departe de tine, in estul Belfastului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: