Un cunoscut scriitor arata cine este Denise Rifai: „Obraznica din secta dervisilor urlatori”

news

Scriitorul Dan Alexe, enervat de „obraznicia” lui Denise Rifai de la Realitatea TV, publica un text in care explica cine ar fi de fapt jurnalista, din perspectiva semnificatiei numelui sau.

Alexe spune ca numele de Rifai provine dintr-o secta musulmana, din care faceau parte  numerosi romi, numita „dervisii urlatori”.

„Nu stim multe despre Denise Rifai afara de faptul ca e obraznica si nu pricepe cum functioneaza un cutremur si nici ca asasinii fanatici din al-Qaeda sunt musulmani.

Pentru fanii ei exaltati vom spune, calm si metodic urmatoarele lucruri:

— e probabil turcoaica, iar nu tataroaica. Rifai este un nume de familie musulman frecvent in Balcani, vine de la confreria de dervisi Rifaia, dervisii urlatori, cea mai veche din islam, creata de primul sfant sufi, Ahmed al-Rifai, care e ingropat in sudul Irakului si care a creat, pe la anul 1150, prima asociatie de dervisi ce s-a perpetuat pana astazi; dervisii Rifai sint atat de prezenti in Balcani deoarece Tito i-a lasat sa practice, pentru a-si arata toleranta in fata tarilor nealiniate (Egiptul, Indonezia), in vreme ce in Turcia dervisii erau persecutati, asimilati, dupa Ataturk, cu francmasonii si comunistii.

— Denise o fi numele frantuzesc (Denisa noastra), dar pare si o fantezie grafica pentru numele feminin turcesc Deniz, marea, the sea, la mer… Deniz e marea in turceste, Kara Deniz este Marea Neagra.

— numele Deniz Rifai ne arata asadar o musulmana dupa tata dintr-o familie care a avut de-a face in trecut cu confreria de dervisi Rifai, cea mai veche din Balcani dar si din lumea musulmana in general. Dervisii Rifai sunt prezenti si astazi peste tot in Balcani, din Macedonia pana in Bosnia, trecand prin Kosovo si Albania.

— faptul ca numele familiei este cel al confreriei Rifai ar indica mai degraba (dar nu neaparat) o origine roma. Intr-adevar, romii din Turcia si din Balcani au fost intodeauna musulmani si au format grosul confreriilor de dervisi, intrucat apartenenta la aceste confrerii le asigura un substitut de ascensiune sociala. Confreria Rifai era una din cele mai prestigioase datorita ritualului sau exceptional de transa colectiva. Turcii, care formau nobletea locala in Balcani, nu aveau nevoie sa-si ia ca nume de familie denumirea confreriei de dervisi din care faceau parte (Rifai). Pentru romii musulmani insa situatia era diferita, a te numi Rifai indica de indata o apartenenta sociala indiscutabila si avea o nuanta de prestigiu de substitutie.

Stiu toate acestea pentru ca am stat ani de zile prin confrerii Rifai (dar si altele) in Balcani si le-am studiat ritualurile si istoria. Rifai sunt cei mai impresionanti. Erau cei mai populari si mai apreciati de mase tocmai pentru ca tehnicile lor de transa si de control asupra corpului erau atat de spectaculoase si convingatoare”, a scris Alexe pe blogul sau.

Denise Rifai s-a remarcat recent printr-un conflict penibil pe care l-a avut in direct cu o fosta colega, Laura Chiriac, acum candidat ALDE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: