Un cunoscut specialist, mesaj pentru Dragnea: „Si eu sunt sorosist. Sunt un element periculos si nu cred ca ma mai pot opri vreodata din a face rau”

politica

Eugen Hriscu, un cunoscut psihoterapeut roman, publica un text ironic la adresa lui Liviu Dragnea care a acuzat recent, intr-o emisiune la Antena 3, ca programele finantate de George Soros au „finantat raul” din Romania.

Intr-un text publicat pe blogul din Adevarul, Hriscu recunoaste ca este „sorosist” pentru ca la varsta de 16 ani a beneficiat de o bursa in SUA din banii unei fundatii finantate de George Soros. El a relatat ce a invatat acolo si in ce mod il ajuta acum in activitatea sa din Romania.

„Recent, un om politic important a declarat ca banii domnului Soros au finantat raul din Romania. In aceste conditii, ma simt obligat sa fac acest autodenunt – eu insumi sunt parte din raul expus de domnul Dragnea. In 1993, un baiat de saisprezece ani din Iasi si care nu mai iesise din tara niciodata a obtinut o bursa cu care a studiat cinci luni in Statele Unite. Apoi am facut rau, foarte mult rau si nu cred ca ma mai pot opri vreodata.

(…) Am inteles ca in America erau mai multe programe care plasau studenti straini din toata lumea in familii americane care doreau sa-i gazduiasca. Fundatia domnului Soros accesase pentru noi un asemenea program, imi platise biletul de avion si imi oferea suma de 75 de dolari in fiecare luna, ca bani de buzunar. Nu mi-au ajuns, dar nici nu aveam cum sa cer de la ai mei (era inainte de transferurile de bani instant) si chiar si asa ai mei nu stateau bine cu banii. Am invatat sa ma administrez si sa fiu chibzuit. Cu ultimul cec mi-am cumparat manualul de anatomie care a costat 50 de dolari si pe care il am pana in ziua de azi. Liceul era ceea ce in Romania ar fi o scoala de tara, dar cu un nivel dincolo de ce v-ati putea imagina. Acest sistem de a aduna elevi de pe distante foarte mari le permitea sa creeze scoli bine dotate, cu profesori foarte buni. Am invatat doar sase materii – literatura americana, matematica, informatica, anatomie, istorie si o ora despre film si televiziune pe care am ales-o pentru ca mi s-a parut de nerezistat sa te duci la scoala si sa te uiti si sa vorbesti despre filme. Pentru ca acolo elevii pot alege ce doresc sa invete! Mi-ar fi placut sa aleg ora de actorie, dar nu mai erau locuri. Fara sa vreau, am invatat limba. Limba aceasta m-a ajutat sa-mi castig ca traducator banii de buzunar in facultate si banii de mancare in rezidentiat. M-a ajutat sa pot sa accesez programe de formare si sa citesc carti si studii de specialitate.

(…) Nu stiu daca asta este spalare pe creier sau manipulare. Nu stiu daca asta a intentionat domnul Soros, dar am bagat bine la cap. Din 2003, lucrez in sectorul nonguvernamental – am ajutat la deschiderea a doua centre pentru dependentii de heroina, trei pentru cei dependenti de alcool, numeroase alte programe de prevenire si tratament pentru persoanele dependente. Am predat la sute de oameni cursuri despre cum sa-i trateze pe dependentii de substante. Am scris manuale, brosuri si din cand in cand articole de ziar. In prezent ofer consultatii si consultanta la un centru pentru oamenii fara adapost.

Am facut tot acest rau si cred ca experienta in Statele Unite mijlocita de domnul Soros a avut o foarte mare influenta. Recunosc, sunt un element periculos si nu cred ca ma mai pot opri vreodata din a face rau oamenilor cu care lucrez si pe care ii numesc colegi, pacienti sau clienti. Imi cer iertare pentru a fi scris un text atat de lung, dar era important a se intelege magnitudinea raului pe care banii domnului Soros l-au facut mie si, indirect, societatii romanesti. Cred ca intr-o societate in care conducatorii ajung sa numeasca binele rau si raul bine, oamenii au o datorie sa se ridice si sa vorbeasca. Au o datorie sa reziste inversiunii morale si minciunii institutionalizate.

In calitate de psihiatru si psihoterapeut, nu este un lucru recomadat sa-mi expun viata privata in public, dar simt ca este absolut necesar sa apar valorile in care cred – este bine sa oferi oamenilor educatie, sanatate si dreptul la o viata demna, sa numesti adevarul adevar si minciuna minciuna, adica tot ce este atacat acum in Romania. Daca azi vin dupa sorosisti si maine vin dupa johannisti, poimaine cine va mai urma? Acestei lumi inversate in care binele e rau si minciuna e adevar trebuie sa-i rezistam din toate puterile. Mai adaug doar ca dupa intoarcerea din Statele Unite nu am mai avut niciun contact direct cu fundatia domnului Soros, intrucat mi s-a comunicat ca o persoana care a primit o bursa nu va mai putea primi vreodata alta finantare, ca sa existe o sansa egala si pentru alti elevi”, a scris Hriscu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: