Un deputat roman starneste furia regimului lui Erdogan. Puterea de la Ankara intra in razboi cu intreaga lume democratica

externe

Turcia a denuntat luni concluziile ‘partinitoare’ ale misiunii de observatori a OSCE si Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), potrivit carora referendumul de pe 16 aprilie, cu privire la extinderea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan, s-a desfasurat in conditii inechitabile, noteaza AFP, citata de Agerpres.

‘Aceste prime concluzii reflecta o abordare partinitoare’, a indicat Ministerul de Externe de la Ankara, intr-un comunicat.

Referendumul din Turcia de pe 16 aprilie privind extinderea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan ‘s-a desfasurat s-a desfasurat pe un teren inegal, iar cele doua tabere nu au beneficiat de aceleasi oportunitati’, a declarat deputatul roman Cezar Florin Preda, seful delegatiei APCE.

El a notat ca, ‘la modul global, referendumul nu a fost la inaltimea criteriilor Consiliului Europei’, iar ‘cadrul legal a fost inadecvat pentru desfasurarea unui proces cu adevarat democratic’.

Observatorii au mentionat tratamentul preferential de care a beneficiat in media tabara care a sustinut reforma constitutionala prin care Turcia va trece de la un regim prezidential. Ei au remarcat, de asemenea, faptul ca votantilor nu li s-au pus la dispozitie informatii impartiale despre elemente cheie ale acestei reforme.

Departamentul de Stat al SUA a indicat luni ca a luat nota de preocuparile exprimate de observatorii internationali la referendumul din Turcia, precizand ca asteapta cu nerabdare raportul final al misiunii.

‘Asteptam cu nerabdare raportul final al OSCE/ODIHR, care intelegem ca va fi gata peste cateva saptamani’, a indicat purtatorul de cuvant Mark Toner, intr-un comunicat.

Luni, premierul turc Binali Yildirim a declarat, potrivit agentiei Reuters, ca mesajul poporului este clar dupa referendum si ca votul a pus capat oricaror dispute.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: