Un diamant roz extrem de rar va fi scos la licitatie in iulie la New York. Sotheby’s se asteapta sa-l vanda cu peste 35 de milioane de dolari

life

diamant roz

Un diamant roz de „culoare si luminozitate de neegalat” este de asteptat sa se vanda cu peste 35 de milioane de dolari atunci cand va fi pus in vanzare la New York, a anuntat, miercuri, casa de licitatii Sotheby’s, potrivit CNN.

Cu o greutate de 10,57 carate si numita „The Eternal Pink”, piatra pretioasa „ultra-rara” a fost gasita in urma cu patru ani de firma sud-africana De Beers intr-una dintre minele sale din Botswana.

Clasat oficial ca fiind „roz purpuriu” la culoare, este cel mai valoros diamant cu aceasta nuanta care a fost scos vreodata la licitatie, potrivit Sotheby’s. Diretorul departamentului de bijuterii pentru America, Quig Burning, a declarat ca piatra „se alatura celor mai importante diamante din istorie”.

Pretul diamantelor este in mare masura determinat de ceea ce expertii in gemologie numesc cele patru „C”: carat, taietura, culoare si claritate. Pentru cea din urma gradare, piatra a fost clasificata drept „fara cusur intern”, ceea ce inseamna ca o pata ar fi vizibila doar la microscop. Culoarea sa a fost intre timp desemnata „fancy vivid”, cea mai intensa culoare, obtinuta de doar 4% dintre diamantele roz.

„Acesta este diamantul cu cea mai frumoasa si concentrata nuanta de roz pe care l-am vazut vreodata sau care a aparut vreodata pe piata”, a spus Burning, adaugand: „Raritatea lui Eternal Pink il fac comparabil cu capodoperele de arta supreme – mult mai rar decat un Magritte sau un Warhol.”

Diamantele roz au crescut in valoare in ultimii ani. Acest lucru se datoreaza, in parte, unei scaderi a aprovizionarii cauzate de inchiderea in 2020 a minei Argyle din Australia, care a produs anterior cele mai multe diamante roz din lume. Potrivit unui indice compilat de brokerajul Australian Diamond Portfolio, pretul mediu al pietrelor colorate a crescut cu 30% in doar 12 luni inainte de iunie 2021.

„Eternal Pink” a fost taiat dintr-un diamant brut, descoperit in 2019, care, la 23,87 de carate, cantarea de doua ori mai mult decat acum. Firma de diamante Diacore a avut nevoie de sase luni pentru a aduce piatra la forma sa actuala.

Mai putin de 3% dintre diamantele trimise la Institutul Gemologic din America (GIA) sunt colorate, iar cele roz printre cele mai rare, a spus Sotheby’s.

In comunicatul de presa al casei de licitatii, vicepresedintele executiv al GIA, Tom Moses, a numit „Eternal Pink” un „specimen uluitor”, adaugand ca „liniile sale rafinate combinate cu intensitatea culorii sale ii plaseaza printre cele mai extraordinare pietre pretioase din lume. ”

Piatra va fi prezentata sambata la Hong Kong. Va fi apoi expus in mai multe orase, inclusiv Dubai, Singapore si Geneva, inainte de a ajunge la New York pentru licitatia care va avea loc in luna iunie.

Recordul de vanzare pentru un diamant roz – sau un diamant lustruit de orice culoare – este detinut in prezent de o piatra de 59,6 carate care s-a vandut cu 71,2 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong in 2017. Diamantul roz a fost achizitionat de bijutierii din Hong Kong Chow Tai Fook si redenumit „CTF Pink Star”.

Un diamant roz de 11,15 carate numit „Williamson Pink Star” detine intre timp recordul pentru cel mai mare pret de licitatie per carat, dupa ce s-a vandut anul trecut cu 453,2 milioane de dolari Hong Kong (58 milioane de dolari).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: