Un dispozitiv revolutionar extrage apa din aer pentru a salva cele mai aride comunitati din lume

externe

Un nou dispozitiv care extrage apa din aer cu ajutorul energiei solare ofera o potentiala solutie pentru cele mai secetoase regiuni ale lumii, spun oamenii de stiinta. Aceasta tehnologie de recoltare a apei din atmosfera utilizeaza un gel super higroscopic cunoscut pentru capacitatea sa exceptionala de a se umfla si de a retine sarea, potrivit StudyFinds.

Prototipul, echipat cu camere de desorbtie si condensare, a demonstrat o eficienta remarcabila in captarea apei curate, chiar si in conditii de lumina solara slaba.

Aceasta inovatie, condusa de cercetatorii de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai, China, promite sa ajute tarile cu probleme de apa, unde peste 2,2 miliarde de oameni se confrunta cu un deficit sever de apa. In contextul in care Organizatia Natiunilor Unite declara ca bolile legate de apa rapesc anual 3,5 milioane de vieti, aceasta tehnologie ar putea fi cruciala pentru regiunile cu soare abundent, dar cu apa curata limitata.

Eforturile anterioare in domeniul unei tehnologii similare s-au confruntat cu provocari, in special atunci cand s-a adaugat sare in hidrogeluri, ceea ce a redus capacitatea lor de absorbtie a apei din cauza unui efect de „sarare”. Cu toate acestea, acest nou gel, realizat din derivati de plante si saruri higroscopice, reuseste sa absoarba si sa retina cantitati semnificative de apa, reducand la minimum scurgerea de sare. In mod remarcabil, un kilogram din acest gel uscat poate absorbi pana la 1,18 kilograme de apa in medii uscate si 6,4 kilograme in cele umede. Productia sa simpla si rentabila il face ideal pentru o utilizare pe scara larga.

„Aceasta tehnologie de recoltare a apei atmosferice poate fi utilizata pentru a creste nevoile zilnice de aprovizionare cu apa, cum ar fi apa potabila din gospodarii, apa industriala si apa pentru igiena personala”, afirma unul dintre autorii studiului, Dr. Ruzhu Wang, intr-un comunicat de presa. „Am fost impresionati de faptul ca, chiar si atunci cand pana la cinci grame de sare au fost injectate intr-un gram de polimer, gelul rezultat a pastrat proprietati bune de captare a sarii.”

Prototipul echipei, care include o turbosuflanta in camera de condensare pentru a spori recuperarea apei, a demonstrat o eficienta de peste 90 la suta in recuperarea apei eliberate. Acesta a colectat in mod eficient apa pe tot parcursul zilei, chiar si atunci cand lumina soarelui era minima, ceea ce indica potentialul sau pentru colectarea apei pe timp de zi.

Urmatorul obiectiv al cercetatorului este de a imbunatati sistemul prin permiterea adsorbtiei si desorbtiei simultane a apei folosind energie regenerabila, maximizand astfel productia zilnica de apa pe unitate de adsorbant. Aceasta tehnologie ar putea fi, de asemenea, benefica pentru dezumidificare, irigatii agricole si gestionarea termica in dispozitivele electronice, extinzandu-i potentialele aplicatii dincolo de productia de apa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: