externe

Un document scapat in presa SUA arata ca administratia Biden este mai ingrijorata de coruptia din Ucraina decat spune public

Oficialii administratiei Biden sunt mult mai ingrijorati de coruptia din Ucraina decat recunosc in mod public, sugereaza un document confidential de strategie americana obtinut de Politico.

Versiunea „sensibila, dar neclasificata” a planului pe termen lung al SUA prezinta numeroase masuri pe care Washingtonul le ia pentru a ajuta Kievul sa elimine malversatiile si sa reformeze in alt mod o serie de sectoare ucrainene.

„Perceptia coruptiei la nivel inalt”, avertizeaza versiunea confidentiala a documentului, ar putea „submina increderea publicului ucrainean si a liderilor straini in guvernul din timpul razboiului”.

Acest lucru este mai dur decat analiza disponibila in versiunea publica a documentului de 22 de pagini, pe care Departamentul de Stat pare sa o fi postat pe site-ul sau fara prea multe dezbateri in urma cu aproximativ o luna.

Versiunea confidentiala a „Strategiei integrate de tara” este de aproximativ trei ori mai lunga si contine mult mai multe detalii despre obiectivele SUA in Ucraina, de la privatizarea bancilor, la sprijinirea mai multor scoli sa predea limba engleza si incurajarea armatei sale sa adopte protocoalele NATO. Multe obiective sunt menite sa reduca coruptia care bantuie tara.

Publicarea discreta a strategiei si faptul ca cel mai dur limbaj a fost lasat in versiunea confidentiala subliniaza provocarea cu care se confrunta echipa lui Biden in ceea ce priveste mesajele.

Administratia doreste sa faca presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce coruptia, nu in ultimul rand pentru ca sunt in joc dolari americani. Dar daca se vorbeste prea tare despre aceasta problema ar putea incuraja oponentii ajutorului american pentru Ucraina, multi dintre ei legislatori republicani care incearca sa blocheze acest tip de asistenta. De asemenea, orice perceptie de slabire a sprijinului american pentru Kiev ar putea determina mai multe tari europene sa se gandeasca de doua ori la rolul lor.

La mai bine de un an de la inceperea razboiului, oficialii americani insista mai mult in public si in privat asupra acestei chestiuni. Consilierul pentru securitate nationala Jake Sullivan, de exemplu, s-a intalnit la inceputul lunii septembrie cu o delegatie a institutiilor ucrainene de combatere a coruptiei.

Un al doilea oficial american familiarizat cu discutiile a confirmat pentru Politico rapoartele potrivit carora administratia Biden discuta cu liderii ucraineni despre o eventuala conditionare a viitorului ajutor economic de „reforme pentru a combate coruptia si a face din Ucraina un loc mai atractiv pentru investitiile private”.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a concediat mai multi oficiali de rang inalt din domeniul apararii in cadrul unei recente campanii de reprimare a presupusei coruptii – un mesaj adresat Statelor Unite si Europei ca este atent.

Strategia integrata de tara este un produs al Departamentului de Stat care se bazeaza pe contributii din partea altor parti ale guvernului SUA, inclusiv a Departamentului Apararii. Aceasta include liste de obiective, termene pentru atingerea acestora si etape importante pe care oficialii americani ar dori sa le vada atinse.

William Taylor, fost ambasador al SUA in Ucraina, a declarat ca multi ucraineni obisnuiti vor saluta probabil strategia, deoarece si ei sunt satui de coruptia endemica din tara lor.

Totul este in regula „atata timp cat nu impiedica asistenta pe care le-o oferim pentru a castiga razboiul”, a spus el.

Versiunea confidentiala descrie obiectivele SUA, cum ar fi ajutarea la reformarea unor elemente ale aparatului de securitate nationala al Ucrainei pentru a reduce „oportunitatile de coruptie”.

O etapa de referinta sperata, enumerata in versiunea confidentiala, este ca Ministerul ucrainean al Apararii „sa stabileasca un corp de ofiteri si subofiteri tineri profesionalizati, cu doctrina si principii standard NATO”.

SUA doresc, de asemenea, ca Ucraina sa isi produca propriul echipament militar prin stabilirea unei „industrii interne de aparare capabila sa sustina nevoile de baza”, precum si a unui mediu care sa stimuleze infiintarea de noi intreprinderi in domeniul tehnologiei informatiei de aparare, potrivit uneia dintre sectiunile confidentiale.

„Dezoligarhizarea, in special a sectoarelor energetic si minier, este un principiu de baza pentru a reconstrui o Ucraina mai buna”, se declara in partea publica a strategiei. Un indicator al succesului, se afirma in versiunea confidentiala, este faptul ca guvernul ucrainean „adopta reforme semnificative care sa descentralizeze controlul asupra sectorului energetic”.

Statele Unite par nerabdatoare sa ajute institutiile ucrainene sa isi consolideze capacitatile de supraveghere. Obiectivele enumerate includ orice, de la sprijinirea guvernelor locale in evaluarea riscurilor de coruptie pana la reforme in birourile de resurse umane.

Ca un exemplu, strategia spune ca SUA ajuta Camera de Conturi a Ucrainei sa isi imbunatateasca auditul si activitatea conexa, in parte pentru a putea urmari sprijinul bugetar direct din partea Statelor Unite.

In partea confidentiala se solicita ca sistemele financiare din Ucraina sa „sporeasca creditarea pentru a incuraja extinderea afacerilor” si o reducere a rolului statului in sectorul bancar.

O etapa preconizata pentru aceasta sectiune este ca „Alfa Bank sa revina in mod transparent in proprietatea privata”. Aceasta pare a fi o referire la o institutie cunoscuta acum sub numele de Sense Bank, care a fost anterior detinuta de rusi, dar nationalizata de Ucraina.

Strategia americana pare a fi menita sa se asigure ca Ucraina nu numai ca isi pastreaza orientarea catre Occident, ci si ca dezvolta legaturi speciale cu America.

Un mod in care Washington crede ca acest lucru se va intampla este prin intermediul limbii engleze. Strategia indica faptul ca Statele Unite ofera ajutor tehnic si de alta natura ministerului ucrainean al educatiei pentru a imbunatati predarea limbii engleze.

De asemenea, oficialii americani ajuta Ucraina sa isi dezvolte capacitatea de a urmari in justitie crimele de razboi in propriul sistem judiciar. Printre etapele dorite se numara selectarea a peste 2.000 de noi judecatori si lichidarea unui numar de peste 9.000 de plangeri pentru abateri judiciare.

Strategia prevede, de asemenea, reconstruirea prezentei diplomatice americane in Ucraina, extinzandu-se dincolo de Kiev, in orase precum Lviv, Odesa, Harkov si Dnipro.

Din cauza reducerilor anterioare de personal provocate de invazia rusa, „ambasada ramane in modul de criza”, se arata intr-una dintre sectiunile publice.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

O oră ago

„Marea conventie patriotica” de la Madrid. Principalele declaratii ale liderilor extremei drepte: „Patriotii sa ocupe Bruxelles-ul”

Lideri internationali de extrema dreapta, printre care Marine Le Pen din Franta, Viktor Orban din…

3 minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

O oră ago

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

3 ore ago

Pregatiri pentru prezidentiale, Ciuca isi lanseaza cartea “Un ostas in slujba tarii”: „De cand ma stiu mi-a placut sa pescuiesc”

Presedintele PNL a anuntat, luni, pe site-ul personal, ca in luna iunie isi va lansa…

2 ore ago