life

Un drum vechi de 7.000 de ani a fost descoperit sub Marea Mediterana, in Croatia. Concluzia arheologilor: comert frecvent cu coasta italiana – Video

Arheologii au descoperit un drum vechi de aproape 7.000 de ani sub mare, in largul coastei insulei croate Korcula, a anuntat la inceputul acestei luni Universitatea din Zadar. Drumul a fost gasit pe o peninsula creata artificial de cultura neolitica Hvar in jurul anului 4900 i.Hr, informeaza Jerusalem Post.

Placile de piatra stivuite cu grija au format un drum cu o latime de patru metri care facea legatura intre Korcula si o peninsula creata artificial de cultura neolitica Hvar in jurul anului 4900 i.Hr. Peninsula s-a scufundat treptat in mare de-a lungul timpului. De asemenea, de-a lungul drumului au fost gasite artefacte antice.

Cercetarea a fost condusa de Mate Parica de la Universitatea din Zadar, impreuna cu Domagoj Perkic (Muzeele din Dubrovnik), Ivan Suta si Vedran Katavic (Muzeul orasului Kastela), Katarina Batur (Universitatea din Zadar), Marta Kalebota (Muzeul orasului Korcula), Eduard Viskovic (Kantharos), cu ajutorul lui Dalibor Cosovic de la centrul de scufundari Lumbarda Blue.

Anul trecut, arheologii au gasit fragmente de vase ceramice si unelte din silex si os la asezarea submersa din Hvar. O parte din silex era probabil de origine central-italiana, ceea ce implica o comunicare si un comert frecvente cu coasta italiana.

Domagoj Perkic, adjunctul sefului departamentului de cercetare de la Muzeele din Dubrovnik, a remarcat intr-un articol al muzeului de anul trecut ca stratul de sol care detine semne de civilizatie are o grosime de peste un metru, ceea ce indica o utilizare intensiva si pe termen lung a sitului.

In acest an, cercetatorii au decis sa verifice zona care leaga peninsula de coasta, ceea ce a dus la descoperirea drumului submers.

Mai sunt inca multe de invatat despre acest sit. Pana anul trecut, doar 0,1% din situl conservat fusese explorat.

In plus, arheologii au descoperit o alta asezare neolitica scufundata in cealalta parte a insulei Korcula, in Golful Gradina, in sit fiind gasite artefacte precum lame de silex, topoare de piatra si fragmente de pietre de moara.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

6 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

11 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

11 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago