Un echipament de marimea unei cutii de pizza ar putea fi cheia pentru ca Ucraina sa-si protejeze infrastructura energetica de atacurile rusesti

externe

atac, reteaua electrica

In fata unei noi ierni friguroase si disperat sa tina instalatiile in functiune, operatorul retelei electrice din Ucraina a importat in secret, cu ajutorul unor oficiali americani, echipamente speciale concepute in SUA pentru a rezista razboiului electronic purtat de rusi, a aflat CNN.

Inginerii de la gigantul tehnologic american Cisco au petrecut saptamani intregi construind si testand noul echipament intr-un laborator din Austin, Texas, si au livrat un prototip in Ucraina in primavara, potrivit Cisco.

Dupa ce operatorul de stat al retelei ucrainene, Ukrenergo, a confirmat ca noul echipament a functionat in ciuda atacurilor rusesti asupra sistemelor sale GPS, Cisco a expediat zeci de kituri hardware de marimea unei cutii de pizza, in valoare estimata de 1 milion de dolari, in Ucraina, care au fost instalate in intreaga tara, au declarat pentru CNN directorii Ukrenergo.

Noile echipamente ar putea oferi o cale de salvare cruciala pentru reteaua electrica ucraineana, care ramane o tinta cheie a atacurilor rusesti, in timp ce razboiul Kremlinului intra in a doua sa iarna. Atacurile rusesti cu rachete si drone din ultimii doi ani au distrus aproximativ 40% din substatiile electrice si echipamentele aferente pe care Ukrenergo le opereaza in intreaga tara, a declarat operatorul retelei pentru CNN.

Operatiunea discreta este cel mai recent exemplu al modului in care administratia Biden s-a sprijinit pe corporatiile americane pentru a ajuta la apararea Ucrainei, incercand in acelasi timp sa tina Washingtonul la distanta de o confruntare directa cu Rusia.

SpaceX a furnizat acoperire prin satelit folosita de armata ucraineana, iar Microsoft a ajutat la mutarea unor centre de date uriase ale guvernului ucrainean in afara tarii inainte de invazie.

Oficiali din mai multe agentii americane au jucat un rol discret in introducerea echipamentelor Cisco in Ucraina, spun sursele. Pentagonul s-a ocupat de zboruri iar Departamentul de Energie a ajutat la coordonarea livrarii echipamentelor.

Departamentul de Comert a organizat o intalnire cruciala la inceputul acestui an intre o mana de directori si experti din domeniul tehnologiei din SUA cu reprezentanti ai Ukrenergo, care erau dornici sa gaseasca noi modalitati de a-si apara reteaua de atacurile rusesti.

Operatorii de retea din Ucraina se confruntau cu o problema serioasa, dar insuficient mediatizata, le-au spus acestia colegilor lor americani: bruiajul constant al GPS pe care atat armata rusa, cat si cea ucraineana il folosesc pentru a interfera cu rachetele ghidate perturba vizibilitatea pentru operatorii retelei electrice din Ucraina, care se bazau pe ceasurile cu GPS pentru a transmite informatii despre fluxul de energie dintr-o locatie in alta.

La intalnire a participat si Joe Marshall, un cercetator de la Talos, unitatea de informatii cibernetice a Cisco. Marshall a petrecut ani de zile protejand sistemele de energie electrica din Ucraina si din alte parti de sabotaj, dar nu se confruntase niciodata cu o problema precum cea a Ukrenergo.

Marshall si echipa sa de peste o duzina de ingineri au inceput sa lucreze la modelarea unui echipament relativ comun, numit comutator Ethernet industrial, pentru a-l adapta la nevoile specifice ale retelei ucrainene.

Comutatorul permite unei substatii electrice – care are sarcina cruciala de a converti energia electrica de la inalta la joasa tensiune – sa comunice cu alte parti ale retelei electrice. In mod esential, aceste comutatoare trebuiau sa fie dotate cu propriile ceasuri care sa poata masura precis timpul, oferind operatorilor de retea vizibilitate chiar si atunci cand sistemele GPS sunt oprite.

La cateva saptamani dupa intalnirea din SUA, Marshall si echipa sa au dezvoltat un prototip pe care l-au trimis in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: