Un elicopter rus a incalcat spatiul aerian al Estoniei. Tallinn: „Incident extrem de grav si regretabil care este complet inacceptabil”

externe

Estonia a raportat miercuri incalcarea spatiului sau aerian de catre un elicopter rus, transmite DPA, citata de Agerpres.

Elicopterul, un model Mi-8, a intrat fara permisiune in spatiul aerian al Estoniei in seara zilei de 9 august, au anuntat fortele armate estoniene. Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei in legatura cu acest incident si i-a prezentat o nota de protest.

”Estonia considera acesta un incident extrem de grav si regretabil care este complet inacceptabil”, a mentionat diplomatia estoniana intr-o declaratie.

In timpul intalnirii, Ministerul de Externe estonian a ”condamnat ferm agresiunea continua a Rusiei in Ucraina. De asemenea, am accentuat ca Rusia trebuie sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor si dreptul international”, adauga declaratia citata.

Armata estoniana a precizat ca aceasta a fost a treia incalcare a spatiului aerian al Estoniei de catre Rusia in acest an, dupa un total de cinci incidente in 2021. Incidentul s-a produs in zona Koidula, din sud-estul Estoniei, la fel la precedentul caz de acest fel, inregistrat in iunie.

Elicopterul nu avea pornit sistemul de identificare electronica si nu transmisese un plan de zbor. Pilotul nu a pastrat contactul radio cu controlul traficului aerian in timpul incidentului, care a durat mai putin de un minut, potrivit raportului armatei estoniene.

Mai mult despre:

Comentarii: