Un episod ciudat din istoria Casei Regale. De ce a renuntat Mihai la titlul de Hohenzollern-Sigmarigen, rupand puternice legaturi dinastice

news

In 2011, o decizie a Regelui Mihai I lua prin surprindere scena publica. El a anuntat ruperea oficiala a oricaror legaturi istorice cu Casa de Hohenzollern. Pe langa legaturile dinastice, monarhul renunta si la fostele titluri obtinute prin alianta. 

Pe 10 mai 2011, Regele Mihai I a anuntat, printr-un comunicat oficial, ruperea legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern si renuntarea la titlurile „Hohenzollern-Sigmaringen”. Monarhul a anuntat astfel ca a ales sa respecte decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter national si independent Dinastiei si Casei Regale a Romaniei.

„Noi, Mihai I, in virtutea autoritatii noastre nedisputate ca sef al Casei Regale a Romaniei, luand in considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter national si independent dinastiei si Casei Noastre Regale, si urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii si succesorii mei (…) fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern”, se arata in documentul regal semnat de Mihai I.

In documentul citat, ce contine trei articole, Regele Mihai I anunta, pe langa intreruperea tuturor legaturilor dintre Casa Regala a Romaniei si Casa Princiara de Hohenzollern, si renuntarea definitiva la numele de „Casa de Hohenzollern-Sigmaringen”.

„Casa Regala romana va fi cunoscuta de acum inainte numai sub numele de ‘Casa Regala a Romaniei'”, se arata in primul articol al documentului.

De asemenea, membrii familiei regale a Romaniei renuntau la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern. „Incepand cu data de 10 mai 2011, niciun membru al familiei regale a Romaniei nu va mai purta si nu va mai avea dreptul sa poarte sau sa folo­seasca vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice sef al casei princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a Romaniei ramane singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricarui titlu sau distinctie”, se arata in articolul doi al documentului.

Ultimul articol al documentului priveste excluderea particulelor de „Hohenzollern”, „de Hohenzollern-Sigmaringen” si „de Hohenzollern-Veringen”, in masura in care se refera la oricare dintre membrii Casei Regale a Romaniei. „Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a Romaniei”, se mai arata in incheierea documentului citat.

O explicatie pentru aceasta decizie a fost oferita de avocatul Casei Regale a Romaniei, Adrian Vasiliu.

„Au existat niste procese in Germania referitoare la numele de Hohezollern-Veringen, iar acum se lamureste treaba. Toti membrii Casei Regale a Romaniei au renuntat la aceste nume. Motivul este legat de faptul ca, in Germania, un anume print Karl de Hohenzollern a deschis niste procese impotriva Casei Regale a Romaniei legat de faptul ca principele Radu primise un titlu al Casei de Hohenzollern. Titlul fusese retras, iar aceasta situatie urata a dus la o anumita raceala intre aceste familii. Ca sa se termine cu orice discutie, Casa Regala a spus ca este Casa Regala a Romaniei si-atat, in baza decretului semnat de regele Ferdinand in 1921. Era foarte firesc ca decizia sa fie comunicata de Ziua Regalitatii, 10 mai”, spunea avocatul Vasiliu pentru Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: