news

Un expert militar francez analizeaza filmul violentelor din 10 august: Am vazut comportamente individuale anormale ale fortelor de ordine

Generalul maior in rezerva Bertrand Cavallier, fost cadru al Jandarmeriei Nationale Franceze, a vorbit intr-un interviu acordat News.ro despre interventia autoritatilor romane la manifestatia „atipica” ce a avut loc la Bucuresti in 10 august, despre plusurile si minusurile acesteia.

Cavallier este expert in domeniul asigurarii si restabilirii ordinii publice, recunoscut la nivel european, si un cunoscator al sistemului de ordine publica din Romania, fiind implicat, in calitate de expert european, in diferite programe PHARE derulate in beneficiul Jandarmeriei Romane. Spune ca una peste alta actiunea jandarmilor a fost una corecta avand in vedere complexitatea situatiei.

„Analizand cu atentie informatiile aparute si raportandu-ma la standerdele pe care le avem in Franta, si din experienta, cred ca a fost o actiune care s-a desfasurat corect si coerent. A fost foarte dificil. Oricine s-ar pune in situatia de a comanda o actiune de acest gen isi va da seama ca este foarte complicat de ales calea cea mai buna”, spune expertul.

El a precizat, insa, ca sunt unele lucruri care pot fi imbunatatite si care, daca erau aplicate, ar fi rezolvat multe probleme aparute. Unul dintre aceste lucruri este crearea unei „zone-tampon” intre jandarmi si protestatari pentru ca, daca cele doua parti se intalnesc, e inevitabil sa nu apara incidente. Amintim ca pe 10 august jandarmii au intrat de multe ori in multime, inclusiv cu caii, desi in acele zone la acel moment nu existau violente. Astfel s-a ajuns la situatii precum cea in care femeia jandarm a fost prinsa impreuna cu un coleg in mijlocul protestatarilor.

„S-au ridicat si chestiuni problematice. Pentru inceput, distanta dintre fortele de ordine si protestatari. In Franta ii tinem la distanta tot timpul, pentru ca in momentul in care cele doua parti au contact este inevitabila aparitia de violente. Daca exista zona-tampon, ai libertatea de a face manevre. Tinerea la distanta a multimii permite utilizarea gazelor cu eficacitate. Cand manifestatia degenereaza, nu exista alta cale decat cea ca multimea sa fie dispersata. In acest caz, a existat contact, au fost jandarmi izolati de grup. Am fost oripilat cand am vazut comportamentul fata de cei doi jandarmi izolati. In plus, poate ca nu ar fi fost rau sa fi intervenit mai devreme, dar sunt extrem de prudent in a continua acest argument. (…)

Am vazut anumite comportamente individuale anormale, din fericire marginale, ale fortelor de ordine. Ele au creat o imagine incorecta a ansamblului. Sunt situatii din care este bine sa fie trase invataminte. Ele scot in evidenta necesitatea analizarii evolutiei Jandarmeriei, a cadrului legal. Suntem obligati sa ne adaptam constant, pentru ca misiunea restabilirii ordinii publice este fundamentala. Stabilitatea unor institutii inseamna stabilitatea democratiei.”

El a expus modul de actiune al jandarmilor francezi: „Tehnologia ne permite sa ii indentificam pe cei violenti. Avertizam si ii somam pe cei care sunt violenti sa paraseasca zona, iar daca nu se intampla, dispersam multimea prin combinarea deplasarii jandarmilor cu utilizarea gazelor, pentru a alunga in special elementele violente. In general, retinerile sunt facute dupa manifestatii. Exista apoi un raspuns pe linie juridica si raspunsul de natura penala vine foarte repede”.

„Un alt principiu este acela ca atunci cand violentele au incetat, actiunea noastra a incetat. Nu folosim forta excesiv„.

„Iubesc Romania, am urmarit din Franta cu mare atentie ce s-a intamplat aici si am venit acum pentru a vedea la fata locului. Pe cele mai multe cadre din Jandarmerie le cunosc, le-am vazut la mine in unitate, in Franta, unde au venit la pregatire, iar structura de executare a misiunilor este aproape identica. Sigur, e loc de mai bine”, a conchis expertul francez.

Urmareste-ne si pe:
Speranta Erhan

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

15 minute ago

„Sunt viu”. Primul mesaj al lui Florin Piersic de cand a intrat in spital: „Tineti-ma aproape, pentru ca mai am de spus multe povesti”

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj prin intermediul medicilor de la spitalul "Foisor". "Scumpilor…

31 de minute ago

Ciolacu s-a trezit cu un protest in propria curte. Angajatii Guvernului au iesit in strada, spun ca salariul de 5.000 de lei/luna este prea mic. Reactia ironica a premierului

Peste 200 de functionari guvernamentali din cadrul aparatului de lucru al Guvernului au iesit luni…

45 de minute ago

Veste mare pentru soferi, a aparut un gel care anuleaza efectele alcoolului. Cum functioneaza noua substanta

Oamenii de stiinta elvetieni au dezvoltat un nou gel care ar putea anula efectele negative…

35 de minute ago

Coruptie la Bacau. Un functionar a lesinat cand a vazut mascatii, el tocmai incasa o spaga de 4.000 de euro

Un angajat al Primariei Bacau a fost prins in flagrant in timp ce incasa o…

4 ore ago

Medvedev ameninta ca Marea Britanie va primi un raspuns cu „munitie speciala”: „Un anumit domn Cameron a cerut ca lupta cu Putin sa fie pana la capat”

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat vineri tarile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)…

2 ore ago