Un faimos analist financiar, care a prezis turbulentele bancilor chineze, sustine ca industria fiduciara a Chinei, in valoare de 2,9 trilioane de dolari, risca o prabusire masiva

externe

China, finante, trusturi, falimente, economie, criza

Fostul analist Bridgewater UBS, Jason Bedford, care a semnalat turbulentele din bancile chineze de acum patru ani, spune ca industria fiduciara de 2,9 trilioane de dolari este urmatoarea care risca o prabusire masiva.

Multe dintre aceste companii sunt „in mare dificultate, ceea ce le poate pune in pericol solvabilitatea”, a declarat Jason Bedford, fost analist la Bridgewater Associates si UBS Group, citat de Bloomberg.

Bedford si-a facut un nume prin emiterea unor avertismente timpurii cu privire la problemele bancilor mici din China, dupa ce a studiat aproximativ 250 de situatii financiare. Acum a facut acelasi lucru pentru firmele fiduciare din China, un colt al sectorului bancar din umbra al tarii care poate oferi randamente de multe ori mai mari decat depozitele bancare.

Potrivit calculelor lui Bedford, 14 din cele 55 de companii fiduciare care au publicat situatiile financiare pentru 2022 au raportat active neperformante si cu mentiuni speciale, reprezentand o treime din totalul activelor lor. El a spus ca multe dintre cele 13 companii care nu au prezentat rapoarte ar putea avea, de asemenea, probleme.

Fisurile sunt deja vizibile intr-un sector care a acordat imprumuturi masive dezvoltatorilor imobiliari cu probleme. Platile neefectuate de la Zhongrong International Trust au declansat proteste la inceputul acestui an, in timp ce sectorul a inregistrat primul sau faliment in luna mai, cand New China Trust s-a inchis.

De obicei, trusturile primesc depozite de la investitori individuali bogati si de la companii pentru a investi in actiuni, obligatiuni si alte active, inclusiv pentru a acorda imprumuturi firmelor la care bancile traditionale nu au acces. Trusturile, care functioneaza cu mai putine reglementari decat bancile, reprezinta aproximativ 10% din totalul imprumuturilor din China.

Criza bancara din umbra din China ar putea pune in pericol economia in general, avertizeaza analistii. Luna aceasta, China a lansat o investigatie penala asupra activitatii de gestionare a averii de la Zhongzi, la doar cateva zile dupa ce gigantul bancar din umbra a dezvaluit un deficit de 36,4 miliarde de dolari in bilantul sau.

In ultimii ani, chiar si in conditiile in care trusturile rivale au redus riscurile, Zhongzhi si aliatii sai, in special Zhongrong, au acordat finantari dezvoltatorilor cu probleme si au smuls active de la companii precum China Evergrande Group.

In comparatie cu bancile cu modele de afaceri relativ similare, companiile fiduciare sunt mult mai diverse. „Desi unele au un viitor, epoca imprumuturilor cu dobanzi ridicate pentru dezvoltatorii imobiliari, care a fost mult timp un pilon de baza pentru multe companii fiduciare, pare sa se fi incheiat”, a declarat Bedford.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: