Un fost ministru al Justitiei: intre Tudorel Toader si Mircea Badea nu mai e nicio diferenta, ambii fac revista presei

news

Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna a declarat joi, pentru Agerpres, ca prin propunerea de revocare din functie a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, reactioneaza la o „presiune politica mare, exercitata asupra domniei sale”, ea adaugand ca motivatia invocata de acesta i se pare „un fel de revista presei”.

„Din ce am citit si am vazut care sunt motivele domniei sale, mi se pare un fel de revista presei. Deci, pe baza revistei presei, ministrul Justitiei din Romania, in 2018, vine si face o lunga lista de motive, ca afecteaza imaginea Romaniei in lume. Da, imi imaginez ca orice procuror care aresteaza pe cineva sau propune arestarea sau propune trimiterea in judecata, in masura in care persoana e de notorietate, cum sunt persoanele care sunt in competenta DNA, asta e de natura a afecta imaginea Romaniei. Cand lumea se uita si vede ca avem nu stiu cati demnitari trimisi in judecata, condamnati definitiv, care si-au executat pedeapsa, e adevarat, e de natura sa afecteze imaginea Romaniei, dar asta este imputabil celor condamnati, nu e imputabil celui care e platit din banii nostri, public, sa faca exact asta”, a precizat Raluca Pruna.

Fostul ministru al Justitiei se declara „deceptionata ca ministrul Justitiei reactioneaza in mod evident la o presiune politica mare”.

„Nu am vazut niciun fel de act institutional, nu am vazut un raport al Inspectiei Judiciare. Si, in fine, termin spunand ca sunt deceptionata ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, reactioneaza in mod evident la o presiune politica mare, care se exercita asupra domniei sale si ca sa dea satisfactie face asemenea motive publice. Dar, sa asteptam sa vedem si actul de revocare pentru ca imi imaginez ca in scrisoarea catre presedinte va trebui sa intemeieze pe un motiv legal si pana acum eu nu am vazut acest motiv”, a spus Raluca Pruna.

Cum poate fi revocata Kovesi

Ea a aratat ca ministrul nu poate propune revocarea din functie a unui procuror-sef al DNA, DIICOT sau a procurorului general al Romaniei „pe motiv ca: nu-mi place procurorul”.

„Noi avem o lege, si anume Legea 303/ 2004, care spune foarte clar care sunt cele trei situatii in care poti sa propui, ca ministru, presedintelui Romaniei, cu avizul consultativ al CSM, revocarea. Avem asa: (…) in situatia in care nu mai indeplineste conditiile de la numire, nu suntem in situatia aia, doamna Kovesi nu a fost condamnata, nu are probleme penale. A doua situatie este in cazul in care isi exercita necorespunzator atributiile manageriale si a treia situatie in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare. Nu suntem nici in situatia aplicarii unei sanctiuni disciplinare care nu se constata decat de Inspectia Judiciara. Deci, singurul punct, sa zicem asa, pe care ministrul Justitiei ar putea incerca sa justifice revocarea este pe activitatea manageriala. Insa, din ce am citit si am vazut care sunt motivele domniei sale, mi se pare un fel de revista presei”, a subliniat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat joi seara ca va declansa procedura de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, pentru ”acte si fapte de netolerat intr-un stat de drept”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: