Un fost ministru PSD cere demisia lui Dragnea, dupa esecul referendumului. Ce s-a intamplat in Italia intr-o situatie similara

news

Remus Pricopie, rector al SNSP si fost ministru PSD al Educatiei, considera ca Liviu Dragnea ar trebui sa demisioneze din fruntea PSD dupa esecul referendumului pentru definirea familiei. El ofera exemplul Italiei, unde premierul Renzi a plecat din functie dupa ce a pierdut in cadrul unui referendum privind reforma constitutionala.

„In decembrie 2016, premierul Italiei, Matteo Renzi, si-a dat demisia, ca urmare a esecului la referendumul privind reforma constitutionala. Desi prezenta la urne a fost una semnificativa (65%), italienii au respins modificarile constitutionale propuse de guvernul de stanga condus de Renzi. Respectand o cutuma specifica societatilor democratice, premierul italian a facut un gest firesc pentru un politician responsabil care, constient de forta si semnificatia votului, si-a asumat, prin demisie, un esec politic si a demonstrat tuturor ca intelege dimensiunea reala a principiului reprezentarii.

In octombrie 2018, in Romania, este organizat un referendum pentru modificarea Constitutiei, pe tema redefinirii familiei. Paradoxal, desi liderul principalului partid de guvernare avea rezultatele mai multor cercetari realizate de sociologi romani (neplatiti din banii de partid), din care rezulta foarte clar ca romanii nu vor participa la acest referendum, prin urmare nu vor valida initiativa de modificare a Constitutiei, PSD este aruncat intr-o noua aventura. Presedintele partidului, domnul Liviu Dragnea, devine prima voce care sustine public referendumul si conceptul de „familie traditionala” – concept pe care insa uita sa-l defineasca intr-un mod clar, cel putin din perspectiva juridica.

Cu toate ca au avut la dispozitie doua zile pentru a vota, cetatenii si-au manifestat dezinteresul si/ sau dezacordul in legatura cu referendumul organizat de Guvern (20,41% participare la vot). Intr-o astfel de situatie, un lider politic autentic, care crede si actioneaza in virtutea principiilor democratice, care respecta si asculta vocea cetatenilor / alegatorilor mai mult decat pe cea a consultantilor straini (platiti din banii de partid), nu are decat o singura optiune: demisia.

Sigur, Italia nu este Romania si nici Renzi nu este genul de politician care sa arunce in spatele altora (Statul Paralel, omul negru, Soros, UE, NATO, atentatorii la ordinea constitutionala, vocile critice din PSD etc.) greselile sale politice. De fapt, daca analizam cu atentie, cred ca in Romania a aparut un nou tip de politician – politicianul fara vina – cel care poate face orice, dar care nu-si asuma niciodata responsabilitatea”, a scris Pricopie pe Facebook.

La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 20,96% dintre alegatori, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, disponibile la ora 9,00, anuntate luni dimineata.

Numarul total al persoanelor care s-au prezentat la urne a fost de 3.778.716.

Numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul ‘DA’ a fost de 3.461.581 (91,61% din numarul participantilor), numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul ‘NU’ – 242.671 (6,42%), iar numarul voturilor nule – 74.414 (1,97%).

Din totalul de 19.040 de sectii de votare, au fost centralizate, pana luni la ora 9,00, rezultatele de la 18.724 de sectii (98,3%).

Numarul persoanelor inscrise in lista pentru referendumul de revizuire a Constitutiei, organizat in 6 si 7 octombrie, a fost de 18.028.142.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul national sa fie valabil, este necesara o prezenta la urne a cel putin 30% dintre persoanele inscrise pe listele electorale permanente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: