Un fost ofiter SRI este implicat in operatiunea Tornado, ce urmarea DENIGRAREA sefei DNA

news

Daniel Dragomir, un fost ofiter SRI, este persoana retinuta de procurorii DIICOT in dosarul in care angajati ai firmei israeliene Black Cube sunt acuzati de hartuirea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

DIICOT a anuntat ca l-a retinut pe Daniel Dragomir pentru constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic si instigare la violarea secretului corespondentei.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES ca Daniel Dragomir este un fost ofiter SRI, el ocupand functia de sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul Serviciului Roman de Informatii. Daniel Dragomir a fost trimis in judecata in 2015 de DNA pentru trafic de influenta si spalare a banilor.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, Daniel Dragomir a intrat in legatura, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie.

In primele luni ale anului 2016, la datele de 1 februarie si 16 martie, Daniel Dragomir a avut doua intalniri in Bucuresti cu suspectul D. Z., imprejurari in care cei doi au discutat atat de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive (incluzand aici si cautarea si obtinerea corespondentei electronice a tintelor), negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit.

„In perioada martie — aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii ‘Tornado’, din dispozitia suspectilor D.Z. si A.Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei DNA si, in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase (‘scenarii’), a reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica. In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron, introducand fara drept credentialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fara drept (fara autorizarea acestora), prin incalcarea masurilor de securitate (folosirea id-urilor si parolelor de autentificare obtinute si detinute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clientilor)”, declara procurorii DIICOT.

Datele au fost ulterior transferate in mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregatite pentru predarea catre Yossi Barkshtein.

„Activitatea infractionala specifica a echipei Weiner Ron si Geclowicz David s-a realizat si consumat pe teritoriul Romaniei, acestia cazandu-se in perioada 29.03 — 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului Bucuresti. Urmare a operatiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpatilor Weiner Ron si Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat in tara in dimineata aceleiasi zile, nu a mai reusit sa intre in posesia datelor confidentiale compromise si, afland despre depistarea facuta de autoritatile judiciare romane, in dupa-amiaza aceleiasi zile a si parasit teritoriul Romaniei pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu catre Bulgaria, la scurt timp deplasandu-se cu avionul catre Marea Britanie, Londra”, mai spun procurorii.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO — Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice si DGPMB — Serviciul Grupari Infractionale Violente.

Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul informativ din partea Serviciului Roman de Informatii.

Pana in prezent, trei israelieni au fost pusi sub acuzare in acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz si Yossi Barkshtein. Ultimul a reusit sa fuga din Romania, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare in lipsa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: